Cesedi Gömen Sanıklara 'Kazma-Kürek Çalma' Suçlaması

Bir kişinin köpek tasmasıyla boğularak öldürülmesine ilişkin davada mütalaasını açıklayan savcı, tutuklu sanık Muhammet Demiryapan'ın, 'kasten öldürme' suçundan müebbet, sanıklar Hakan Yazman, Abdullah Kılınç, Zhanetta ve kızı Tamar Vashakidze'nin de 'suç delillerini yok etme' suçundan 6 aydan beşer yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını istedi Savcı Demiryapan, Yazman ve Kılınç'ın cesedin gömülmesinde kullanılan kazmaküreği bir mezarlıktan almak ve maktulun iç çamaşırı dışındaki tüm kıyafetlerini çıkarmak suretiyle 'hırsızlık' suçunu işlediklerini belirterek, sanıklar hakkında bu suçtan soruşturma açılmasını talep etti. Mütalaada, sanıklar Zhanetta ve Tamar Vashakidze ile Kılınç hakkında ayrıca, 'kasten öldürme suçuna iştirak' suçundan da soruşturma açılması istendi

MURAT KAYA - ENES CAN - Beyoğlu'nda Remzi Gelenler'in köpek tasmasıyla boğularak öldürülmesi ve mezarlığa gömülmesine ilişkin davada savcı esas hakkındaki görüşünü açıklayan savcı, 3 sanık hakkında ayrıca cesedin gömülmesinde kullanılan kazma-küreğin mezarlıktan alınması ve cesedin üzerinden kıyafetlerinin çıkarılmasıyla ilgili 2 ayrı hırsızlık suçundan soruşturma açılmasını talep etti.

İstanbul 19. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Muhammet Demiryapan ile tutuksuz sanıklar Zhanetta ve kızı Tamar Vashakidze katıldı. Başka suçtan tutuklu sanık Abdullah Kılınç'ın cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılımı sağlanan duruşmada, müdahil Şeyhmus Gelener'i ise avukatı temsil etti.

Duruşmada esas hakkında görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Serdar Baker, mütalaasını mahkeme heyetine sundu.

- Suçunu kabul etti

Mütalaada, maktul Remzi Gelener'in sanık Zhanetta Vashakidze'ye aşık olduğu ve bu vesileyle evine gidip geldiği belirtilerek, sanık Vashakidze'nin, Gelener'den rahatsız olduğu, çevresinden uzaklaşmasını istediği ve bu nedenle zaman zaman tartıştıkları ifade edildi.

Sanıklar Zhanetta ve kızı Tamar Vashakidze'nin, Muhammet Demiryapan ve Abdullah Kılınç ile Hakan Yazman tarafından kiralanan evde bulundukları sırada maktul Gelener'in geldiği anlatılan mütalaada, Gelener'in, kısa tartışmanın ardından Vashakidze'ye, 'Senin en sevdiğini elinden alacağım, kızın Tamar'ı öldüreceğim.' şeklinde tehdidi üzerine fiziki kavgaya dönüştüğü bilgisi verildi. Mütalaada, sanık Vashakidze'nin bir bıçakla maktule saldırdığı, Gelener'in diğer sanıkların engellemesine rağmen hafif derecede yaralandığı aktarıldı.

Mütalaada, sanık anlatımlarına göre, bu kavgadan sonra maktulün, sanık Muhammet Demiryapan tarafından bir köpek tasmasıyla boğazından sıkılıp boğulmak suretiyle öldürüldüğü ve Demiryapan dışındaki sanıkların öldürme fiiline iştirak etmedikleri aktarılarak, sanık Demiryapan'ın da 'Odaya önce maktulün girdiği, daha sonra onunla konuşmak üzere yanına gittiği, maktulün tehditlerini tekrarlayıp saldırması üzerine meşru müdafaa koşullarında bir köpek tasması ile boğazından sıktığı, fiili tek başına gerçekleştirdiği ve odada başka kimsenin olmadığı' beyanında bulunarak suçunu kabul ettiği bildirildi.

- Elbiselerini çıkarıp gömdüler

Sanıkların maktule ne yapılacağı konusunda görüştükten sonra cesedi ortadan kaldırmak amacıyla gömmeye karar verdikleri, bu amaçla Vashakidze'nin telefonundan sanık Hakan Yazman aranarak bir arabayla evin önüne gelmesinin sağlandığı anlatılan mütalaada, saat 07.52'de cesedin erkek sanıklar tarafından arabaya taşındığı, kadınların evde kaldığı kaydedildi.

Mütalaada, 3 erkek sanığın bir mezarlıktan kazma kürek aldıktan sonra cesedi üzerindeki tüm eşyasını sadece iç çamaşırı kalacak şekilde çıkardıktan sonra gömdükleri ifade edilerek, sanıkların maktulün giysi ve benzeri eşyalarını aldıkları aktarıldı. Mütalaada, bir süre geçtikten sonra polise yapılan ihbar üzerine cesedin gömüldüğü yerden çıkarıldığı ve soruşturmaya başlandığı bildirildi.

Sanıklar Demiryapan, Yazman ve Kılınç tarafından cesedin gömülmesi suretiyle, 'suç delillerinin yok edilmesi' suçunun birlikte işlendiği kaydedilen mütalaada, tutuklu sanık Muhammet Demiryapan hakkında, 'suç delillerini yok etmek' suçundan ayrıca cezalandırılamayacağı için bu suçtan dava açılmaması gerektiği değerlendirilmesi yapıldı.

Mütalaada, sanık Demiryapan'ın, 'kasten öldürme' suçundan müebbet, sanıklar Hakan Yazman, Abdullah Kılınç, Zhenetta ve Tamar Vashakidze'nin de 'suç delillerini yok etme' suçundan 6 aydan beşer yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

- 'Kazma-kürek ve maktulün eşyasını çalmak suçundan işlem yapılsın'

Sanıklar Muhammet Demiryapan, Hakan Yazman ve Abdullah Kılınç'ın maktulü gömmek üzere bir mezarlıktan kazma-kürek almak ve maktulun iç çamaşırı dışındaki tüm eşyasını üzerinden çıkarmak suretiyle 'hırsızlık' suçunu işledikleri belirtilen mütalaada, sanıklar hakkında 'hırsızlık' suçundan soruşturma yapılmak üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına ihbar yazısı yazılması istendi.

Mütalaada ayrıca, tüm sanıkların, 'maktulün olay mahalli eve geldiğinde aşırı derecede alkollü olduğuna ve evin dışında da alkolün etkisiyle bağırıp çağırarak çevreyi rahatsız ettiğine' dair beyanlarına rağmen, cesetteki alkolün, ölüm olayından sonra meydana çıktığı, öldürülmeden önce alkol almadığına dair Adli Tıp Kurumu raporu bulunduğuna dikkati çekildi.

Mütalaada, sanıklar Zhanetta ve kızı Tamar Vashakidze ile Abdullah Kılınç hakkında ayrıca, 'kasten öldürme suçuna iştirak' suçundan soruşturma açılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına ihbarda bulunulmasına da karar verilmesi talep edildi.

- 'Hırsızlık suçunu kabul etmiyorum'

Mütalaaya karşı diyeceği sorulan sanıklardan Muhammet Demiryapan, 'Ben böyle bir olaya sebebiyet verdiğim için üzgünüm ve pişmanım.' derken, sanıklardan Abdullah Kılınç da 'Hakkımda hırsızlıktan suç duyurusu yapılmasını kabul etmiyorum.' diye konuştu.

Duruşmada söz alan Zhenatta ve Tamar Vashakidze'nin avukatı Ali Kemal Atçeken ise mütalaayı kabul etmediklerini belirterek, beyanda bulunmak için süre talep etti. Atçeken, 'Delilleri karartma açısından dosyada somut delil bulunmadığından her iki sanığın ayrı ayrı beraatlerine karar verilsin. Müvekkiller hakkında, cinayete iştirak açısından yeniden savcılığa suç duyurusunda bulunma talebinin reddini de istiyoruz.' ifadesini kullandı.

Mütalaaya karşı beyanda bulunmak üzere sanık avukatlarına süre veren mahkeme heyeti, tutuklu sanık Muhammet Demiryapan'ın bu halinin devamına hükmederek, duruşmayı erteledi.
Kaynak: AA