ABD'de Özel Sektör İstihdamı Beklentiyi Aştı

Ülkede ADP özel sektör istihdamı, ocak ayında 246 binle 7 ayın en yüksek artışını gösterdi, beklenti 68 bindi.

ABD'de özel sektör istihdamı ocak ayında 246 binlik artışla 7 ayın en güçlü performansını kaydetti ve beklentileri aştı.

ADP Araştırma Enstitüsü ve Moody's Analytics iş birliğiyle hazırlanan rapora göre, Amerikan özel sektörü geçen ay 246 bin kişiye yeni iş imkanı sağladı. Böylece, Haziran 2016’dan bu yana en güçlü artışını kaydeden veriye ilişkin piyasadaki beklentisi 168 bin artması seviyesindeydi.

Beklentileri aşan istihdam artışının 62 bininin küçük, 102 bininin orta ve 83 bininin büyük ölçekli firmalar tarafından sağlandığı bildirildi. Raporda, görüşlerine yer verilen ADP Araştırma Enstitüsü Başkanı Ahu Yıldırmaz, 'ABD iş gücü piyasası tüm silindirlerini çalıştırıyor. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin fevkalade iyi performans gösterdiğini gördük.' ifadelerini kullandı.

Moody's Analytics Başekonomisti Mark Zandi ise “İş gücü piyasası 2017’ye güçlü bir başlangıç yaptı. Çoğu sektördeki ve işletmedeki istihdam artışı sağlam, hatta enerji sektörü yeniden işe alımlara başladı” değerlendirmesini yaptı.

Tarım dışı istihdam verisine yakın grafik çizen ADP özel sektör i̇stihdamı, yaklaşık 600 bin işveren ve 20 milyon çalışandan alınan bilgilerle oluşturuluyor. Piyasalar, ADP özel sektör istihdamı verisinin ardından Cuma günü ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanacak ocak ayı istihdam raporuna odaklandı.

Analistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) aralıkta faiz artırarak yeniden başlattığı sıkılaştırma sürecine fazla ara vermeden devam etmesi için 75-125 bin aralığında kalmasının yeterli olacağını öngörüyor.
Kaynak: AA