Sohum'da Dünya Abhaz-Abazin Birliği Kongresi Gerçekleştirildi

2015’te yapılması planlanan fakat Rusya ve Türkiye arasında yaşanan uçak krizi nedeniyle ertelenen Dünya Abhaz-Abazin Birliği Kongresi, Abhazya’nın başkenti Sohum’da gerçekleşti. Yeni yönetimde Türkiye’yi temsilen 4 isim seçildi.

Sohum'da Dünya Abhaz-Abazin Birliği Kongresi Gerçekleştirildi
Abhazya Cumhurbaşkanı Raul Hacımba ve Abhazya Başbakanı Beslan Bartsist’in de katıldığı, başta Türkiye, Suriye, Ürdün, Almanya, İngiltere, Mısır, Fransa, İtalya gibi ülkelerden katılımın olduğu Dünya Abhaz-Abazin Birliği Kongresi’nde yeni yönetim seçildi. Türkiye’den kongreye başta Abhaz Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Atanur Aksoy’un yanı sıra 43 delege katıldı.

Rusya ve Türkiye arasında geçtiğimiz yıllarda uçak krizi yaşanmış, bu krizden en çok Kuzey Kafkasya’da yaşayan halk etkilenmişti. Abhazya ve Gürcistan arasında 1992-1993 yılları arasında yaşanan savaşın ardından Abhazya’nın kurucu lideri Viladislav Ardzınba tarafından kurulan ve dünya üzerinden yaşayan Abhazları temsil eden Dünya Abhaz-Abazin Birliği Kongresi, yaşanan uçak krizi nedeniyle ertelenmişti. Türkiye ve Rusya arasında diyalog kurulması ve sorunun barışçıl yollarla çözülmesi nedeniyle Kuzey Kafkasya halkları rahat bir nefes aldı.

“Rusya’nın Abhazya’yı tanıması bağlarımızı güçlendirdi”

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Abhazya Cumhurbaşkanı Raul Hacımba, “2008 yılında Rusya Federasyonu ve uluslararası kabul görmüş ülkeler Abhazya’nın bağımsızlığını tanıdı. Rusya ile ilişkilerimiz tarihi ve stratejik temeldir ve bugüne kadar bu yolda ilerlemekteyiz. Rusya ile ekonomik, savunma, teknoloji, sağlık, turizm, spor ve pek çok alanda işbirlikleri bölgesel kalkınma amacıyla ülkemize olumlu ivme kazandırmıştır. Rusya’nın Abhazya’yı tanıması ile birlikte Kuzey Kafkasya’da bulunan kardeş cumhuriyetlerle derin bağlarımızı güçlendiriyoruz. Dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan Abhazlar, ana vatanlarına döndüklerinde Abhaz vatandaşlığı alıyor ve toplumumuzun bir parçası oluyor. Allah Abhaz, Abazin ve Çerkes halklarının birliğini korusun. Allah Abhazya’yı korusun” dedi.



Yönetime Türkiye’den 4 kişi seçildi

Yapılan kongrenin ikinci gününde yönetimin ibrası ve yeni yönetimin seçilmesi için oylama yapıldı. Gerçekleşen seçimlerde Dünya Abhaz-Abazin Kongresi’nin başkanlığına Musa Ekzekov seçildi. Genel Sekreterlik görevine de İnar Gitsba getirildi.

Türkiye’den Ahmet Ceylan, Mehmet Ali Gül, Murat Gümüş ve Murat Yıldırımgeç, Dünya Abhaz-Abazin Kongresi’nin yönetiminde yer aldı.

“Türkiye’deki 500 bin Abhaz’ı tespit edeceğiz”

Kongrede İHA muhabirine açıklamalarda bulunan ve genel merkezi İstanbul’da bulunan Abhaz Dernekleri Federasyonunun Genel Başkanı Atanur Aksoy, “Biz Türkiye’nin bölünmez bütünlüğünü ve Türk milletinin en önemli bileşenlerinden biri olarak görüyoruz Abhaz toplumunu. Tarihte ülkemizin birliğine, dirliğine, bağımsızlık savaşına çok önemli katkı sunan ve hala da sunmakta olan, sanat, spor, bilim, eğitim ve birçok alanda ülkemiz için en ön saflarda olan toplumuz. Biz Türkiye’nin değerli insanları olduğumuzu düşünüyoruz. Bazı üniversitelerimizde unutulmuş diller öğretiliyor. Unutulmak üzere olan bir kültüre ve dile sahibiz. Bizde muhafaza etmeye çalışıyoruz. Bunun için ülkemizin bize katkı sunması gerektiğini düşünüyoruz. Sunacağını da umut ediyoruz. Türkiye’de bilinen 500 binin üzerinde yurttaşımız var. Biz bu 500 bin kişiye ulaşıp Türkiye’nin en güçlü, en büyük STK’larından biri olmayı hedefliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA