Mersin İş Dünyası Başarı Ödülleri Töreni

Kalkınma Bakanı Elvan: 'Olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisi 20102016 döneminde yılda ortalama yüzde 6,8 büyüme performansı gerçekleştirdi. Bu inanılmaz büyük bir başarıdır. Dünya, gelişmiş ülkeler ve gelişmekte olan ülkeler ekonomilerini canlandırma gayretinde bulunurken biz, Çin ve Hindistan'dan sonra en hızlı büyüyen ülke konumuna geldik' Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü: 'Kentlere baktığımızda, limana entegre olmak büyük bir avantaj. İçel, Türkiye'nin en büyük limanlarından birine sahip. Burada limana entegre bir Mega Endüstri Bölgesi kuracağız'

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, "Olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisi 2010-2016 döneminde yılda ortalama yüzde 6,8 büyüme performansı gerçekleştirdi. Bu inanılmaz büyük bir başarıdır. Dünya, gelişmiş ülkeler ve gelişmekte olan ülkeler ekonomilerini canlandırma gayretinde bulunurken biz, Çin ve Hindistan'dan sonra en hızlı büyüyen ülke konumuna geldik." dedi.

Elvan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile katıldığı Hilton-SA otelde düzenlenen İçel İş Dünyası Başarı Ödülleri Töreni'nde, ödül alan kurumları ve şirketleri tebrik etti.

Dünyanın, 2008-2009 döneminde büyük bir küresel krizle karşı karşıya kaldığını anımsatan Elvan, bu krizden kurtulmak için gelişmiş ülkeler ve ABD'nin inanılmaz bir çaba sarf ettiklerini aktardı.

O dönemde sadece Amerikan Merkez Bankasının piyasaya verdiği para miktarının 5 trilyon doları geçtiğini hatırlatan Elvan, şöyle konuştu:

"Bir anlamda ekonomiyi canlandırmak için ama başarılı olamadılar. Nihayet 2017 ile birlikte hem Amerikan ekonomisinde hem Avrupa ekonomisinde hem de gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin ekonomisinde çok ciddi bir canlanma başladı. Avrupa ekonomisi beklentilerin üzerinde büyüdü. Ciddi bir canlılık var. Bunu sizler de gelen taleplerden görüyorsunuz. Ciddi bir canlanma başladı ama dünyadaki resme baktığımızda bir tarafta savaşlar, krizler, özellikle ikili ve çok taraflı anlaşmalardan imtina eden ülkelerin yaklaşımları, korumacılık eğilimlerinin her geçen gün arttığı bir dünya, belirsizliğin daha da arttığı bir gözlenen bir dünyayla karşı karşıyayız. Peki bu süreçte 2008 yılından itibaren Türkiye'de neler oldu? Gezi hadiseleri, 17-25 Aralık darbe girişimi, 15 Temmuz hain darbe girişimi var. Sınırımızdaki ateş çemberi, sıkıntılar, terör saldırıları. Bu olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisi 2010-2016 döneminde yılda ortalama yüzde 6,8 büyüme performansı gerçekleştirdi. Bu inanılmaz büyük bir başarıdır. Dünya, gelişmiş ülkeler ve gelişmekte olan ülkeler ekonomilerini canlandırma gayretinde bulunurken biz, Çin ve Hindistan'dan sonra en hızlı büyüyen ülke konumuna geldik. Onca sıkıntı ve sorunlara rağmen. Hain darbe girişimiyle karşı karşıya kaldık. Elbette ekonomi dünyasında bir belirsizlik oluştu. Biz hükümet olarak oturduk kapsamlı bir şekilde gelişmeleri değerlendirdik. Bir tarafta canlanmaya başlayan piyasa, diğer tarafta da o belirsizlik ortamında hain darbe girişimi sonrasında ayakta kalmaya çalışan işletmelerimiz, firmalarımız. Ne yaptık? Bir taraftan istihdam teşviki gibi önlemleri alarak işletmelerimizin önünü açtık."

-"Dünyada, ekonomi, ticari alanda ciddi bir canlanma söz konusu"

Elvan, Türkiye'nin bir anlamda Avrupa ve dünya ekonomisindeki canlanmayı aldığı tedbirlerle fırsata dönüştürdüğünü vurguladı.

2017-2019 orta vadeli programı yaparken içeride bazı siyasetçilerin, dışarıda da Türkiye'nin gelişmesinden rahatsız olan kesimlerin hep bir ağızdan "siz bu büyümeyi gerçekleştiremezsiniz." dediğini belirten Elvan, "Halbuki koyduğumuz rakam 2017 için 4,4'dü. 'Siz büyüseniz büyüseniz yüzde 2 büyürsünüz.' Türkiye'nin büyüme performansını 2-2,5 göstereceğini ifade ettiler ama ne oldu? Bizim Türkiye'de genç, dinamik, girişimci ruhu yüksek öyle bir iş dünyamız var ki dünyanın dört bir yanına ürettiği malı satabilen, dünyanın en güçlü firmalarıyla rekabet edebilen bir yapıya sahipsiniz." diye konuştu.

Elvan, son 7-8 yılda dünyada küresel kriz yaşanırken, Türkiye'nin birçok sıkıntıyla karşı karşıya kalmasına rağmen büyümeye ve güçlenmeye devam ettiğini, 2017 yılında ihracat rekoru kırılabileceğini bildirdi.

Şu anki göstergelerin yüzde 10'un üzerinde bir büyüme performansı olduğunu aktaran Elvan, şöyle devam etti:

"Kapasite kullanım alanları yüzde 80'in üzerinde. Birçok sektörün ortalaması 80 ve ihracatımız her geçen gün artarak devam edecek. Biz sizlere, iş dünyamıza güveniyoruz. Sonuna kadar da iş dünyamızın arkasında olacağız. Sizin her bir sorununuz bizim de sorunumuzdur. Bu sorunları çözmek de bizim boynumuzun borcudur. 2018 yılına gelince. Siz değerli katılımcılardan benim bir isteğim var. Dünyada, ekonomi, ticari alanda ciddi bir canlanma söz konusu. Gelin bunu fırsata dönüştürelim. Özellikle ihracat yapan firmalarımız siparişleri karşılamakta zorlanıyorlar. Yatırım yapmak için tam zamanı. Gelin ülkemize, milletimize, hükümetimize güvenelim ve bu yatırımları gerçekleştirelim. Biz gereken her türlü desteği vereceğiz. Türkiye ekonomisi sağlam temeller üzerine oturtulmuştur. Mali disiplinimize devam ediyoruz. Yatırım ortamının iyileştirilmesi yönünde yeni dönemde yapısal reformlarla birlikte çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bunların her birisi sizlere katkı sağlayacak olan düzenlemeler. İmalat sanayinde KDV iadesine yönelik uygulamamız 2018'de devam edecek. Özellikle imalat sanayimizdeki desteklerimizi güçlendirerek devam ettireceğiz. Bizim sizden talebimiz yatırım yapmanız."

Elvan, İçel'de de birçok yatırımın sürdüğünü bildirdi.

- İçel'e 5 müjde

Bakan Özlü de iş insanlarının sadece İçel'e değil tüm Türkiye'ye değer katan, örnek kişiler olduklarını belirterek, üretim ve istihdam seferberliğinde üzerilerine düşeni yaptıklarını söyledi.

Kentin, başta sanayi, ticaret, turizm ve denizcilik gibi birçok alanda potansiyel barındırdığını vurgulayan Özlü, bunların fırsata çevrilmesi konusunda iş insanlarına, girişimcilere ve sivil toplum kuruluşlarına önemli görevler düştüğünü kaydetti.

Özlü, hükümet ve bakanlık olarak üreticilerin yanlarında olmaya ve işlerini kolaylaştırmaya devam edeceklerini ifade ederek, "Bizler tüm bu tecrübelerin ışığı altında etkin sanayi politikalarımızı belirliyoruz. Bilimi ve teknolojiyi, sanayi üretiminin odağına koymak için sayısız projeye, teşvik sistemine, desteğe, yasal düzenlemelere imza atıyoruz. Tüm bunları da sizlerin yakından takip ettiğinizi biliyorum." dedi.

İçel'e 5 müjde ile geldiklerini aktaran Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, "Kentlere baktığımızda, limana entegre olmak büyük bir avantaj. İçel, Türkiye'nin en büyük limanlarından birine sahip. Burada limana entegre bir Mega Endüstri Bölgesi kuracağız." ifadesini kullandı.

Özlü, İçel Valiliği ile imzalanacak protokolle kente bir "Bilim Merkezi ve Sanayi Müzesi" kazandıracaklarını belirterek, Ankara ve Bursa'dan sonra üçüncü "Model Fabrika"yı da yine İçel'de kuracaklarını söyledi.

Tasarım ve İnovasyon Merkezi Projesi kapsamında ilk merkezin de kente kurulacağını açıklayan Bakan Özlü, son müjde olarak yapımı planlanan Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin komisyon kararının imzalandığını, Bakanlar Kurulu imzası aşamasına geçildiğini anlattı.

Konuşmaların ardından Elvan ile Özlü, ödül alan iş insanlarına ödüllerini takdim ederek, bir süre sohbet etti.

Törene, İçel Valisi Ali İhsan Su, AK Parti İçel Milletvekili Hacı Özkan ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü de katıldı.

Bakanlar Elvan ile Özlü, kentteki programları kapsamında İçel-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Sosyal Tesislerindeki Şişecam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ni de gezdi.

Öğrencilerin yaptıkları çalışmaları inceleyen heyettekiler, gençlerle sohbet etti.

Kaynak: AA