2018 Yılında Tüm Dünyada Uyuşturucu Dalgası Bekleniyor

Dünyada 250 milyon kişinin uyuşturucu kullandığını belirten Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı ve Uyuşturucu ve Suç İşleri Dairesi Genel Sekreteri Yuri V. Fedotov, "Milyonlarca yeni tüketicinin uyuşturucu madde kullanması, birçoğunun genç olması suç ve şiddet dalgalanmalarına, yolsuzlukların artmasına neden olacak” dedi.

2018 Yılında Tüm Dünyada Uyuşturucu Dalgası Bekleniyor
Rusya’nın başkenti Moskova’da Rusya Meclisi Duma ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 43 ülkenin katılımı ile “Parlamenterler Uyuşturucuya Karşıdır” isimli uluslararası konferans düzenlendi.

Konferansta delegeler uyuşturucu tehdidinin sadece ülke ve bölge ölçeğinde değil, küresel anlamda çözülememesinin nedenlerini tartıştı. Delegeler, uyuşturucu konusunda hem hükümetlerarası, hem kolluk kuvvetleri hem de STK’lar arasındaki uluslararası iş birliğinin önemini vurguladılar.

Konferansta söz alan BM Genel Sekreter Yardımcısı ve Uyuşturucu ve Suç İşleri Dairesi Genel Sekreteri Yuri V. Fedotov, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından hazırlanan uyuşturucu raporuna göre 250 milyon kişinin dünyada uyuşturucu kullandığını ve 30 milyonunun düzenli uyuşturucu kullanıcısı olduğunu belirtti.

Fedotov, her yıl yüksek dozdan dolayı 200 bin kişinin öldüğünü ve uyuşturucu satıcılarının 320 milyar dolar gelir elde ettiğini ifade etti.

Fedotov, şöyle devam etti:

”Dünyada uyuşturucu üretiminde belirgin bir artış olduğundan dolayı dünyadaki uyuşturucu kullanımında da artış yaşanıyor. Afyon uyuşturucularının başlıca ihracatçısı Afganistan’da ekili alanlarda yüzde 63’lük bir artış bulunuyor ve bu da afyon üretiminde yaklaşık yüzde 90’lık bir büyümeye neden oluyor. Kolombiya’da koka ekimi yüzde 52 artışla tehlike arz ediyor. Yakın gelecekte bunların hepsi eroin de dahil olmak üzere uyuşturucu için perakende fiyatlarında düşüşe neden olacak. Geleneksel satış pazarları genişleyecek ve yenileri ortaya çıkacak. Milyonlarca yeni tüketicinin uyuşturucu madde kullanması, birçoğunun genç olması suç ve şiddet dalgalanmalarına, yolsuzlukların artmasına neden olacak.”

"NATO uyuşturucuya göz yumuyor"

İran Parlamento Sözcüsü Ali Laricani ise, NATO’nun Afganistan’da bulunduğuna fakat uyuşturucu ile mücadele etmediğine işaret ederek, "Afganistan’da bir düğünü bombalıyorlar ama uyuşturucu laboratuvarlarını ise hayır?" dedi.

Konferansa Türkiye’den TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, Uluslararası Ticaret, Eğitim ve Sağlık Konfederasyonundan Genel Başkan Sebahattin Uludağ, Kültür ve Sanat Başkanı Tarkan Gürol ve Uluslararası Koordinasyonlar Sorumlusu Victoria Gürol katıldı.

Kaynak: İHA