Türkiye İnovasyon Ve Girişimcilik Haftası

TİM Başkanı Büyükekşi: 'Bugün dev teknoloji firmaları, bilim kurgu yazarlarına sırf hayallerini dinlemek için çok büyük para ödüyor' 'Telefonun 100 milyon müşteriye ulaşması 75 yıl alırken, iPhone'un 3,5 yıl, WhatsApp'ın 2 yıldan az sürdü' TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Altunyaldız: 'Eski çağın altın bileziği günümüzde artık diploma değil, yetenek'.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Bugün dev teknoloji firmaları, bilim kurgu yazarlarına sırf hayallerini dinlemek için çok büyük para ödüyor." dedi.

TİM'in Ekonomi Bakanlığı'nın koordinasyonunda düzenlediği Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası'nda konuşan Büyükekşi, hayal gücü ve buna bağlı olarak gelişen yenilikçi fikirlerin, şirketlerin ve ülkelerin kaderini tayin ettiğini söyledi.

Büyükekşi, "Bu yüzyılda güç, inovatif ve girişimci fikirlerden besleniyor. Dünya geneline baktığımızda inovasyonun hızını gösteren çok ilginç istatistikler var. Telefonun 100 milyon müşteriye ulaşması 75 yıl alırken, iPhone'un 3,5 yıl, WhatsApp'ın 2 yıldan az sürdü." diye konuştu.

Dev teknoloji firmalarının bilim kurgu yazarlarına sırf hayallerini dinlemek için çok büyük para ödediklerini belirten Büyükekşi, dünyanın büyük bir süratle önemli bir değişim ve dönüşümden geçtiğini, bu değişimi yakalayabilmek için canla başla çalıştıklarını söyledi.

- "Olumsuzluklar sizleri bu yoldan alıkoymasın"

Mehmet Büyükekşi, Türk ekonomisine Ar-Ge, inovasyon, tasarım, markalaşma ve girişimciliğin yön vermesi gerektiğini, bunun için küresel düşünen ve öz güvenle hareket eden girişimci gençlere ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Büyükekşi, "Buradan gençlerimize sesleniyorum; kendinize güvenin, merak edin, çalışın, deneyin ve asla pes etmeyin. Karşılaştığınız zorluklar, olumsuzluklar sizleri bu yoldan alıkoymasın." dedi.

Thomas Edison'un, öğretmenleri tarafından zihinsel olarak değerlendirildiğini, "diğer öğrencilerle beraber eğitim görmesi mümkün değil" diye eve gönderildiğini anlatan Büyükekşi, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Edison, pes etmedi. Merakı, öğrenme isteği onu dünyanın en büyük mucitlerinden biri yaptı. Hiçbir zaman gelenekselle yetinmedi. Alışılmışın dışına çıktı. Benzer bir durum 1968'de Meksika Olimpiyatları'nda yaşandı. O tarihe kadar yüksek atlamada tüm sporcular çıtadan yüzüstü atlamaya çalışıyordu. Dick Fosbury, bunun tam tersini düşündü. Çıtadan sırtüstü atladı ve 172 santimetre olan dünya rekorunu bir anda 2 metre 24 santimetreye taşıdı."

- "Gençler bir şeylerin kullanıcısı değil, yapıcısı olabilmenin sevdasını da taşımalı"

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız da dünyada ticaretin çeşitlendiğini ve gençlere yeni ufuklar açtığını söyledi.

Bilim ve teknolojinin hızla ilerlediği bir dönemde birlik olunması gerektiğini ifade eden Altunyaldız, bilginin sahibi olmak gerektiğini vurguladı. Altunyaldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Eski çağın altın bileziği günümüzde artık diploma değil, yetenek... Gençler yalnızca bir şeylerin kullanıcısı değil, yapıcısı olabilmenin kaygı ve sevdasını da taşımalı. Kullanıcı olarak yolumuza devam etmek gibi bir düşüncemiz olmamalı, sabretmeyi bilmeliyiz. Kolay ve hızlı başarı aslında başarı değildir. Ne kadar başarısızlığımız varsa başarıya o kadar yaklaşmışız demektir. Kapı çalmaktan utanmıyoruz, geri durmuyoruz. İş dünyamız bu tür organizasyonların içinde olmalı. Bilgi, kabiliyet, birlikte çalışma ve başarma inancı varsa başarabilme iklimini yakalamış oluruz. Her alanda olduğu gibi bilim ve teknoloji alanında da Türkiye ve Türk insanı cihana 'ben varım, ben olmaya devam edeceğim' diyecek."

- Başarılı oyun geliştiricileri ödüllendirildi

ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Mustafa İhsan Kızıltaş ise oyun sektörü ihracatının 500 milyon doları aştığını ifade ederek, "Bugünlerde teknoloji alanında onlarca milli projeyi sürdüren bir Türkiye var. Umutlu olmak için çok nedenimiz var." dedi.

Konuşmaların ardından oyun sektörünün başarılı oyun geliştiricilerinin ödüllendirildiği "Kristal Piksel Video Oyun Ödülleri Töreni" yapıldı.

Kaynak: AA