Sakarya'daki FETÖ/PDY Davası

Aralarında KHK ile meslekten ihraç edilenlerin de bulunduğu 24 emniyet mensubunun yargılandığı davada, sanıklar ve avukatları, esas hakkındaki savunmalarını yapmaya başladı.

Sakarya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, aralarında meslekten ihraç edilenlerin de bulunduğu tutuksuz 24 polisin yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklarla avukatları ve yakınları katıldı.

Duruşmada sanıklar ve avukatları, cumhuriyet savcısının bir önceki celsede, aralarında meslekten ihraç edilenlerin de bulunduğu 24 emniyet mensubunun, "anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan ise 7 yıl 6'şar aydan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istediği mütalaaya ilişkin savunmalarını yapmaya başladı.

Söz alan sanık A.G.'nin avukatı Özgür Akın, mütalaaya iştirak etmediklerini söyledi.

Müvekkilinin Bank Asya'da hesabının olduğu ve para yatırdığının iddia edildiğini belirten Akın, "Fakat gelen bilirkişi raporunda hesabın aktif olmadığı anlaşılmıştır. Müvekkil, 'ByLock' kullanmadığını belirtmiştir. MİT’in 'ByLock' tespitinin adli soruşturmaya delil olamayacağını düşünüyoruz. Müvekkilin çocuklarının hiçbiri, FETÖ’nün okul ve dershanelerine gitmemiştir. 'Himmet' adı altında ayni ve nakdi yardım etmemiştir. Beraatına karar verilmesini talep ediyoruz. Mahkeme aksi kanaatte ise lehe olan hususların, yasal indirimlerin kullanılmasını talep ediyoruz." dedi.

Bir kısım sanık avukatı Cem Doğaç da mütalaaya iştirak etmediklerini aktardı.

Müvekkillerinin dosya kapsamında hiçbirinin 15 Temmuz gecesi ve öncesinde cebir ve şiddet yaptığının belirtilmediğini anlatan Doğaç, "Dolayısıyla 'anayasayı ihlal' suçlamasını kabul etmiyoruz. Ortada bir MİT raporu vardır. 'Bylock'un gerçekten örgüte münhasır olup olmadığını öğrenmek için bilirkişi raporu alınabilirdi. Müvekkillerim, 'ByLock' kullanmadıklarını söylemektedirler. 'ByLock' ile ilgili maddi gerçeğin ortaya çıkarılması gerekirdi. Suçlamaları kabul etmiyoruz. Müvekkillerin beratlarını talep ediyoruz. Mahkeme aksi kanaatte ise lehe olan hususların, yasal indirimlerin kullanılmasını talep ediyoruz." şeklinde konuştu.

Diğer avukatlar da yazılı savunmalarını sunduklarını, önceki beyanlarını tekrar ettiklerini belirterek, müvekkillerinin beraatlarını istedi.

Avukatların savunmalarının tamamlanmasının ardından, tutuksuz sanık E.H'ye, hakkında Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca "silahlı terör örgütü yöneticiliği" suçlamasıyla hazırlanan ve davayla birleştirilen dosyaya ilişkin savunma yapması için söz verildi.

Tutuksuz sanık E.H, savunmasında hakkında beyan veren kişiyi tanıdığını fakat iş haricinde hiç görüşmediğini belirterek, "Hiçbir sohbet toplantısına katılmadım. Sohbet imamı ve örgüt yöneticiliği suçlamasını kabul etmiyorum. Beraatımı talep ediyorum." dedi.

Sanığın savunmasının ardından esas hakkındaki görüşünü açıklayan cumhuriyet savcısı, sanık E.H'nin "silahlı terör örgütü yöneticiliği" suçundan cezalandırılmasını talep etti.

Tutuksuz sanıkların, esasa ilişkin savunmalarının alımına geçilen duruşmada, M.Ö. de savunmasında önceki beyanlarını tekrar ettiğini, avukatının savunmasına katıldığını belirterek, "ByLock kullanmadım. Suçlamaları kabul etmiyorum, beraatımı talep ediyorum." dedi.

Tutuksuz sanık N.P. de avukatının savunmasına katıldığını, daha önceki beyanlarını tekrar ettiğini söyleyerek, "Aleyhimde olan hususları kabul etmiyorum. Örgütsel manada sohbet toplantılarına katılmadım, bu yöndeki iddiaları kabul etmiyorum. 'ByLock' kullanmadım, Bank Asya'da hesabım vardır fakat pasiftir, bilirkişi raporunda bu tespit edilmiştir. Beraatıma karar verilmesini talep ediyorum." savunmasını yaptı.

Diğer tutuksuz sanıklar da önceki beyanlarını tekrar ettiklerini, avukatlarının savunmalarına katıldıklarını ifade ederek, haklarındaki suçlamaları kabul etmeyip, beraat talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti, diğer sanıkların esas hakkındaki savunmalarını yapması için duruşmayı 29 Aralık'a erteledi.

- İddianameden

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan ve 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede, aralarında Kanun Hükmünde Kararname'yle (KHK) ile ihraç edilenlerinde bulunduğu emniyet müdürü, komiser, komiser yardımcısı ve polis memuru 26 sanık hakkında, "anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan, 7 yıl altışar aydan on beşer yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Bir şüphelinin "tehdit" suçundan 3 yıldan 7,5 yıla, bir şüphelinin ise "terör örgütü propagandası" suçundan 1 yıldan 5 yıla kadar hapsi istenen iddianamede, darbe girişiminin ardından yapılan çalışmada, dosyada bulunan Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü'nde görevli emniyet mensuplarının önce açığa alındığı daha sonra KHK ile ihraç edildiği aktarıldı.

Şüphelilerin örgüt adına himmet verdiği ve topladığının anlatıldığı iddianamede, sanıkların "FETÖ/PDY silahlı terör örgütü" ile süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk arz eden organik bağ kurduğu, üzerilerine atılı "anayasayı ihlal" ve "silahlı terör örgütü üyeliği" suçlarını işlediklerinin anlaşıldığı kaydedildi.

Mahkeme heyeti, davanın önceki duruşmalarında firari 2 sanığı dosyadan ayırmıştı.

Kaynak: AA