Peru'da Ana Muhalefet Partisine Baskın

Seçim kampanyasında kara para aklandığı iddiasıyla yürütülen soruşturmada savcılar anamuhalefet partisi ofislerinde arama yaptı.

Güney Amerika ülkesi Peru'da, geçen yıl yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde anamuhalefet partisi adayı Keiko Fujimori'nin kampanya fonlarını kara para aklamak için kullandığı gerekçesiyle yürütülen soruşturma kapsamında, partinin başkent Lima'daki ofislerinde arama yapıldı.

Fujimori'nin lideri olduğu Halkın Gücü Partisinin şehir merkezindeki ve kuzeyindeki iki ofisine polis baskın düzenledi. Ofislerde yapılan aramalarda partinin muhasebe kayıtlarına el konuldu.

Baskınların yapıldığı sırada başsavcılığa gelerek yetkililerle görüşen Fujimori, yaptığı açıklamada, "Bu zorbaca tavır bizi yalnızca güçlendirecektir. Bizi susturamayacaklar. Bizi yıldıramayacaklar. Biz asıl yolsuzluğa bulaşanlarla mücadelemizi sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

Fuijmori, savcıların, partinin muhasebe kayıtlarını aylar önce alıp incelediğini ve iki hafta önce de seçim komisyonuna teslim ettiğini belirtti.

Peru'da savcılık Brezilyalı inşaat firması Odebrecht'in Latin Amerika ülkelerinde altyapı ihaleleri almak için yetkililere milyonlarca dolar rüşvet ödediğine dair ortaya çıkan iddiaların ardından Fujimori'nin 2011 ve 2016 seçim kampanyaları hakkında soruşturma başlatmıştı.

Soruşturma, şirketin patronu Marcelo Odebrecht'in telefonunda bulunan bir nottan yol çıkmıştı. Notta "Keiko'nun payını 500'e çıkar" ifadeleri yer alıyordu. Savcılar bunun bir rüşvet ifadesi olduğundan ve söz konusu paranın seçim kampanya bütçeleri içinde aklandığından şüpheleniyor.

Peru'da 1990-2000 arasında devlet başkanlığı yapan Japon asıllı Alberto Fujimori'nin kızı olan Keiko Fujimori, her iki devlet başkanlığı seçimini de az farkla kaybetmişti.
Kaynak: AA