Nusaybinli Kızlar Wushu Öğreniyor

Mardin'in Nusaybin ilçesinde genç kızlar, milli antrenör Turgut ve eşinin açtığı kursta, wushu ile dövüş stili olan sanda eğitimi alıyor 2 yılda 60'a yakın genç kızın savunma sporu öğrendiği kursta, haftanın 3 günü eğitimler sürüyor Milli antrenör Turgut: 'Bu spor kadınların kendilerini daha çok güvende hissetmelerini ve sağlıklı bireyler olmalarını sağlıyor' Kursiyerlerden Taner: 'Hem spor yapıyorum hem de kendimi savunmayı öğreniyorum. Eğitim ile yardımcı antrenörlük düzeyine geldim'

MEHMET ARİF ALTUNKAYNAK - Mardin'in Nusaybin ilçesinde genç kızlar tarihi binlerce yıl öncesine dayanan savunma sanatı wushu öğreniyor.

Milli antrenör Mahmut Turgut, İstanbul'da 10 yıla yakın antrenörlük yaptıktan sonra mesleğini memleketinde sürdürme kararı aldı. 2006'da Nusaybin'e dönen Turgut, kendisine destek vermek için müsabakalara gelen ve daha sonra azmiyle yardımcı antrenör olan eşi Emine Deniz Turgut ile ilçede 7 yıldır savunma sporlarında eğitim veriyor.

3 yıl önce kurdukları kulüp ile Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açtıkları kurslarda sporcu yetiştiren Turgut çifti, 2 yıl önce de talep üzerine kadınlara eğitim vermeye başladı. Emine Turgut'un eğitim verdiği kursa genç kızlar yoğun ilgi gösteriyor. 2 yılda 60'a yakın genç kız savunma sanatı wushu ile dövüş stili olan sanda öğrenirken, kursta haftada 3 gün eğitimler sürüyor.

- "Daha fazla sporcuya ulaşmaya başladık"

Antrenör Mahmut Turgut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, spora merakının ortaokuldayken başladığını, ortaokul ve lisede okurken okul bünyesindeki bütün sportif etkinliklere katıldığını söyledi. 1996'da bu spora resmi olarak başladığını ifade eden Turgut, İstanbul'da 10 yıla yakın yardımcı antrenörlük ve antrenörlük yaptığını belirtti.

Turgut, Nusaybin'de de bu alanda eğitim vermeye devam ettiğini ifade ederek "Özel kurslar açıyordum. 3 yıl önce de kulüp açarak daha fazla sporcuya ulaşmaya başladık. Eşimle ilçede 7 yıldır sporcu yetiştiriyoruz. 2 yıldır da kadınlara yönelik savunma amaçlı kurslar düzenliyoruz." dedi.

2014'te Batman'ın Hasankeyf ilçesinde düzenlenen 2. Uluslararası Wushu yarışmasına katılan sporcuları Nuri Turğut'un 65 kilogramda ikinci olarak milli sporcu seçildiğini, 2016'da Uluslararası Milli İrade Wushu turnuvasına katılan sporcuları İlhan Aydın'ın 75 kilogramda üçüncü olarak milli sporcu olduğunu aktaran Turgut, bu başarıların ardından kadınlara da imkan vermek istediklerini anlattı.

Kadınlara yönelik kursa genç kızların büyük ilgisinin olduğunu vurgulayan Turgut, "Bu spor kadınların kendilerini daha çok güvende hissetmelerini ve sağlıklı bireyler olmalarını sağlıyor. Sporla kızlarımızın, kadınlarımızın okullarında veya iş yaşamlarında daha başarılı ve aktif olduklarını görüyoruz." diye konuştu.

- "Kadın sporcularımız çok başarılı"

Yardımcı antrenör Emine Turgut, her zaman eşinin yanında olduğunu söyledi. Kulüpte yardımcı antrenör olarak görev yaptığını dile getiren Turgut, Nusaybinli gençlerin ulusal ve uluslararası başarılarından sonra genç kızların da spora ilgi gösterdiğini vurguladı.

Turgut, talep üzerine kadınlara da eğitim verdiklerine işaret ederek şöyle konuştu:

"Kadın sporcularımız çok başarılı. Verilecek destek ile daha çok genci sporla tanıştırmak istiyoruz. Kursiyerlerimiz hem spor yapıyor hem de yaş gruplarına göre yarışmalara katılarak başarılar elde ediyor. Amacımız sağlıklı, kendine güvenen bireylerin yetişmesine katkı yapmak."

- "Hem spor yapıyorum hem de kendimi savunmayı öğreniyorum"

Kursiyerlerden lise öğrencisi Şükran Taner, savunma sporu eğitimi almanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. "Hem spor yapıyorum hem de kendimi savunmayı öğreniyorum. Eğitim ile yardımcı antrenörlük düzeyine geldim." diyen Taner, bu sporla sağlıklı yaşamayı da öğrendiğine dikkati çekti.

Sümeyye Turğut da diyabet hastası olduğunu, spor yapmak için kursa geldiğini aktardı. Bir yıldır eğitimlere devam ettiğini anlatan Turğut, bu sporu yaparak vücudunu daha zinde hissettiğini belirtti.

Sema Uslu ise 1 yıldır kursa devam ettiğini, aldıkları eğitimden memnun olduklarını ifade etti. "Hem kendimizi savunmak hem de spor yapmak amacıyla kursa geliyoruz." diyen Uslu, destek verilmesi halinde daha çok gencin bu imkandan faydalanabileceğini kaydetti.

Kaynak: AA