Mersin Barosu, Avukatlara Bilirkişilik İçin Adalet Bakanlığı'na Başvurdu

İçel Barosu, avukatların bilirkişilik yapabilmeleri için Adalet Bakanlığı’na başvurdu. Baro Başkanı Ali Er, avukatların bilirkişilik yapabilmelerine yönelik hazırladıkları dosyayı, Başkan Yardımcısı Özdemir ile birlikte Adalet Bakanlığı’na sundu.

Mersin Barosu, Avukatlara Bilirkişilik İçin Adalet Bakanlığı'na Başvurdu
Baro Başkanı Er, Başkan Yardımcısı Gazi Özdemir ile birlikte Ankara’da bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. Bu çerçevede, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Bilirkişilik Daire Başkanı Başara’yı makamında ziyaret eden Er, Bilirkişilik Kanununda yapılan yasal düzenlemede avukatların bilirkişilik yapamayacağının yer almasının, meslektaşlarında tereddüt ve endişeler oluşturduğu gerekçesiyle Adalet Bakanlığı’na bir dosya sunarak, avukatların da bilirkişilik yapabilmeleri için taleplerini iletti.

Er, ziyarette, avukatların bilirkişilik olarak görev yapabilmeleri için Adalet Bakanlığı’na başvuru yapıp meslektaşları adına hak aradıklarını söyledi.

Er, “Avukatın hukuki konularda bilirkişilik yapması tamamen kaldırılmamalı. Barolar olarak meslektaşlarımızın hakkını korumalıyız. Bu konudaki taleplerimizi Adalet Bakanlığı’na ileterek, gerekli girişimlerde bulunduk” dedi.

“216 kişi bilirkişilik sertifikası alacak”

Adalet Bakanlığı Bilirkişilik Daire Başkanlığı’nca yayınlanan yeni Bilirkişilik Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik ile Bilirkişilik Temel Eğitim Sertifikası olmayanların bilirkişilik yapamayacak olmasının, İçel Barosu’nu harekete geçirdiğini belirten Er, düzenledikleri Bilirkişilik Temel Eğitim Programı kapsamında 216 kişinin bilirkişilik sertifikası alacağını kaydetti.

Er, “Baromuz mesleki eğitim çalışmalarına Aralık ayı içerisinde de yoğun bir şekilde devam edecek” ifadelerini kullandı.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Başara ise “Bilirkişi olarak görev yapacak olan meslek grupları için önemli olan bu tür eğitimleri düzenleyen İçel Barosu Başkanı Ali Er ve Yönetim Kurulunu tebrik ediyorum” diye konuştu.

Er, Arabuluculuk Daire Başkanı Öztatar’ı ziyaret etti

Ankara’daki temasları sırasında Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar’ı da ziyaret eden Er, arabuluculuk ile ilgili güncel konular hakkında fikir alışverişinde bulundu.

Türkiye’de yeni olan arabuluculuk sisteminin vatandaşların sorunlarının kısa sürede çözüme kavuşması ve yargı yükünün azalması için önemli olduğunu belirten Er, “Arabuluculuk sistemi, taraflar arasındaki hukuki uyuşmazlığın mahkemeye başvurmadan önce veya mahkeme sırasında, tarafsız, bağımsız ve arabuluculuk eğitimi almış meslektaşlarımız tarafından çözülmesi yöntemidir. Dünyada arabuluculuk uygulamaları yaygın ve yerine oturmuş bir sistemdir. Ancak ülkemizde ise daha yeni başlamıştır. Şu an bu görevin sadece avukatlara verilmiş olması bir nebze de olsa sevindiricidir. Ancak zamanla başka meslek kuruluşlarına da bu görevin verilmesi halinde, zaten zor şartlarda icra edilen avukatlık mesleğinin, olumsuz yönde daha da etkilenebileceği konusunda meslektaşlar arasında endişe oluşmaktadır” şeklinde konuştu.

Er, İçel Barosu tarafından meslektaşlarına yönelik, alanında uzman eğitimciler tarafından verilen ’Arabuluculuk’ eğitimlerinin devam ettiği bilgisini de verdi.

Arabuluculuk Daire Başkanı Öztatar da Türkiye’de arabuluculuk sisteminin gelişmesi için baro başkanlarına önemli görevler düştüğünü vurgulayarak, “İçel Barosu, meslektaşlarına vermiş olduğu hizmetlerde Türkiye’de aktif olarak çalışan barolar arasında önemli sırada yer alıyor” dedi.

Kaynak: İHA