Lübnan İçin Uluslararası Destek Grubu Toplantısı

Fransa Cumhurbaşkanı Macron: 'Bölgedeki hiçbir sorun, güç kullanarak veya bir diğerini küçük düşürerek, tek taraflı alınan kararlarla çözülemez' '2013'te Lübnan için Uluslararası Destek Grubu kurulduktan sonra önemli adımlar atıldı. Fakat insani yardım, güvenlik ve ekonomi alanlarında daha fazla ilerlemeye ihtiyaç var. Bugünkü toplantının konusu da budur' Lübnan Başbakanı Hariri: 'ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması, bölgede barışın elde edilmesini zorlaştıracak'

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Lübnan'ın ve Ortadoğu'nun istikrarı için tek taraflı alınan kararlardan uzak durulması gerektiğini belirterek, "Bölgedeki hiçbir sorun, güç kullanarak veya bir diğerini küçük düşürerek, tek taraflı alınan kararlarla çözülemez." dedi.

Macron, Paris'te başlayan Lübnan için Uluslararası Destek Grubu Toplantısı'nın açılışında Lübnan Başbakanı Saad Hariri ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı Amina Muhammed ile basına değerlendirmelerde bulundu.

Konuşmasına Başbakan Hariri'nin istifasını geri almasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek başlayan Macron, bunun ülkenin önünün açılması açısından fırsata çevrilebileceğini kaydetti.

Lübnan'ın bölgenin istikrarı ve güvenliği için önemli bir model olabileceğine dikkati çeken Macron, "Bölgedeki hiçbir sorun, güç kullanarak veya bir diğerini küçük düşürerek, tek taraflı alınan kararlarla çözülemez." diye konuştu.

Lübnan'ın önünde üç ayrı sorunun olduğuna işaret eden Macron, bunlardan ilkinin siyasi anlamda yeniden yapılanma ve kurumlarının işleyişi olduğunu vurguladı. Macron, gelecek yıl mayıs ayında yapılacak seçimlerin bu açıdan önemli olduğunu belirterek, "Lübnan halkı 2009'dan beri ilk kez sandığa gidecek ve çok sayıda genç ilk kez oy kullanacak." dedi.

Lübnan'ın demokrasi, tolerans ile çeşitli dini ve etnik oluşumların varlığı açısından bir model olduğu, bunu devam ettirmesi gerektiği değerlendirmesinde bulunan Macron, bunun bölge için başlıca önemli konu olduğunun altını çizdi.

Lübnan'ın yüzleşmesi gereken bir diğer konunun güvenlikle ilgili olduğunu dile getiren Macron, "2013'te Lübnan için Uluslararası Destek Grubu kurulduktan sonra önemli adımlar atıldı. Fakat insani yardım, güvenlik ve ekonomi alanlarında daha fazla ilerlemeye ihtiyaç var. Bugünkü toplantının konusu da budur." diye konuştu.

Macron, mali anlamda da Lübnan ve bölgenin desteklenmesi gerektiğini anlattı.

- "Zor bir süreci dostlarımız sayesinde atlattık"

Lübnan Başbakanı Hariri de Macron’a toplantıyı organize ettiği için teşekkür ederek, Lübnan’ın zor bir süreci dostları sayesinde atlattığını söyledi.

Bu krizin, uluslararası toplumun Lübnan’ın istikrarına verdiği önemin tekrar görülmesine vesile olduğunu ifade eden Hariri, ülkedeki tüm siyasi partilerin, Arap ülkelerinin “iç meselelerine karışmama prensibine” uymayı teyit ettiğini vurguladı. Hariri, bunun üzerine istifasını geri çekmeye karar verdiğini hatırlattı.

Lübnan’ın istikrarı ve güvenliği için hükümetin programını yeniden ele alması gerektiğine dikkati çeken Hariri, ülkedeki Suriyeli göçmen sorununun da çözülmesi gerektiğini belirtti. Hariri, mayıs ayında yapılacak genel seçime de hazırlık yapılmasının önemine işaret ederek, ülkedeki kurumları güçlendirmek için de elinden geleni yapma sözü verdi.

Ülkesindeki istikrarın Suriyeli göçmenlere bağlı olduğuna vurgu yapan Hariri, Lübnan’ın 1,5 milyon Suriyeli göçmeni ağırladığını ve bunun da ekonomik bir boyutu olduğunu söyledi. Hariri, bu krizin çözülebilmesi için göçmenlerin insani şekilde ülkelerine dönmelerini gerektiğini belirterek, ülkedeki ilgili kurumların altyapısının güçlendirilmesi ve bunun için uluslararası toplumun destek vermesi gerektiğini ifade etti.

- "ABD'nin kararı, bölgedeki istikrara yeni sorun ekliyor"

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı hakkında ise Hariri, şöyle konuştu:

"ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması, bölgede barışın elde edilmesini zorlaştıracak. Karar, bölgedeki istikrara yeni sorun ekliyor. Lübnan halkı adına bu karara karşı çıktığımı ve iki devletli çözümden ve Kudüs’ün Filistin’in başkenti olmasından yana olduğumuzu belirtiyorum."

Muhammed ise toplantının, uluslararası toplumun Lübnan’ın toprak bütünlüğüne, güvenliği ve istikrarına verdiği önemin göstergesi olduğunu belirtti.

Lübnan hükümetinin sükunet çağrısının önemli olduğunu dile getiren Muhammed, Lübnan’da barışı ve Lübnan ordusunu desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

Muhammed, Lübnan’da istikrarın elde edilmesinin tüm bölgenin menfaatine olduğuna dikkati çekerek, “Lübnan’a verilen destek hiç bu kadar önemli olmamıştı.” dedi.

Kaynak: AA