Keçiören Belediye Meclisinden 'Kudüs' Tepkisi

Belediye Meclisi, ABD'nin Virginia Eyaleti Fairfax Belediyesi ile 2012'de imzaladığı 'Kardeş Belediye' protokolünü iptal etti Belediye Başkanı Ak: 'Amerika'nın aldığı 'Kudüs'ün İsrail'in başkenti olması' kararını reddediyor ve bu kararı tanımadığımızı ilan ediyoruz'.

Keçiören Belediye Meclisince, ABD yönetiminin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepki amacıyla, ABD'nin Virginia Eyaleti Fairfax Belediyesi ile 2012'de imzalanan "Kardeş Belediye" protokolü iptal edildi.

Keçiören Belediye Meclisinin 273. birleşimi, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak ve Belediye Meclisi üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Gündem maddelerinin görüşülmesiyle başlayan toplantıda, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıması kararı da görüşüldü. Belediye Meclisi, bu karara tepki olarak Virginia Eyaleti Fairfax Belediyesi ile 2012'de yapılan "Kardeş Belediye" protokolünü oy birliğiyle tek taraflı iptal etti.

Belediye Başkanı Ak, Belediye Meclisi olarak, ABD'nin son dönemlerde sergilediği tavır ve aldığı kararların, protokolün, içeriğinde bahsi geçen "karşılıklı saygı ve çıkarların korunması" ilkesine de aykırı olması sebebiyle tek taraflı iptal edilmesi yetkisini kullandıklarını kaydetti.

Kararın oy birliğiyle kabul edilmesinin ardından Belediye Meclisince bu konuda yayımlanan bildiriyi okuyan Ak, şunları söyledi:

"ABD, son zamanlarda aldığı kararlar ile Türkiye-Amerika ilişkilerine telafisi mümkün olmayan zararlar vermekte ve Türkiye kamuoyundaki Amerika karşıtlığını yükseltmektedir. Bir taraftan Suriye'de terör örgütlerine silah desteğini sağlamakta, diğer taraftan kurduğu 'tiyatro mahkemelerinde' Türkiye'yi köşeye sıkıştırmaya çalışmaktadır. ABD, İslam coğrafyasına karşı yürüttüğü bu adaletsiz politikalara bir yenisini daha eklemiş ve Müslümanların göz bebeği olan Kudüs'ü tek taraflı ve yanlı bir şekilde İsrail'in başkenti ilan etmiştir."

- "Bunun bedelini sadece Filistin değil tüm dünya ödeyecektir"

Kudüs'ün üç semavi dinin kutsal mekanlarını bünyesinde barındıran ve dünya barışına ev sahipliği yapan mukaddes bir şehir olduğuna işaret eden Ak, şunları kaydetti:

"Kudüs, tüm dünyanın ve insanlığın mirasıdır. Amerika Birleşik Devletlerinin Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etmesi ve Tel Aviv'deki ABD Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararı alması, tüm bu mirası yok edecek ve Ortadoğu'da yeni bir savaşa kapı aralayacaktır. Bu karar, özünde bir insanlık sorunu olan Filistin sorununu içinden çıkılmaz bir hale getirecek ve bunun bedelini sadece Filistin değil, tüm dünya ödeyecektir.

Hazreti Ömer'in Kudüs'ü fethinden bu yana, gerek Selahaddin-i Eyyubi, gerek Yavuz Sultan Selim Han ve gerekse Abdülhamit Han, bu mukaddes şehrin onurunu ve izzetini korumuş, farklı din ve kültürlerin barış içerisinde yaşamasını tesis etmiştir. Ne var ki 1948'den itibaren İsrail'in kuşatması altına giren Kudüs'te kan dökülmekte, kutsal mekanlar tahrif edilmekte ve dünya barışı yara almaktadır. ABD'nin aldığı hukuk dışı kararla birlikte bu süreç çok daha kötü bir noktaya evrilecek ve Filistin meselesi çözümsüzlüğe terk edilmiş olacaktır."

- "Tüm insanları bu karara karşı ortak bir duruş sergilemeye davet ediyoruz"

İsrail’in saldırgan politikalarının, başta Amerika olmak üzere tüm Batı toplumlarınca görmezden gelindiğini belirten Ak, bugün İsrail'in bu zulmü ve ABD'nin aldığı son karar karşısında susan herkesin, yarın tarih, zaman ve mekan karşısında hesap vereceğini ve sorumlu tutulacağını vurguladı.

Ak, "Keçiören Belediye Meclisi olarak bizler, Amerika'nın aldığı 'Kudüs'ün İsrail'in başkenti olması' kararını reddediyor ve bu kararı tanımadığımızı ilan ediyoruz. Uluslararası kamuoyunu, AB, NATO ve BM gibi yapıları, Hristiyan ve Musevi dünyasının ileri gelenlerini ve sözünün gücü olan, vicdan sahibi tüm insanları bu karara karşı ortak bir duruş sergilemeye davet ediyoruz." dedi.

- "Cumhuriyet Kulesi"yle ilgili proje güncellenecek

Belediye Meclisi toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ak, ABD'nin FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'i iade etmemesi, Rıza Sarraf ile ilgili süreçte ABD yargısına olan güvenin sarsılması ve en son Kudüs ile ilgili kararın tüm Müslümanları rencide ettiğini kaydetti. Ak, Fairfax Belediyesi ile yapılan "Kardeş Belediye" protokolünde bulunan karşılıklı çıkarların korunması ilkesine zemin kalmadığını belirtti.

"Cumhuriyet Kulesi" ile ilgili halk oylamasında "kulenin yıkılmaması" kararının çıktığı anımsatılarak, yeni süreçte bununla ilgili ne gibi çalışmaların yürütüleceğine ilişkin soruyu Ak, "Kuleyle ilgili proje güncellenecek. Mevcut olan bir projenin üzerinde bazı değişiklikler yapacağız, daha fonksiyonel hale getirmek için çalışmalar yapacağız." diyerek yanıtladı.

İmar değişikleriyle ilgili sürecin tamamlanmasının ardından, proje çalışmalarına başlayacaklarını söyleyen Ak, "2018 yılı içerisinde muhtemelen inşaat çalışmalarına başlayabilecek hale geleceğiz." diye konuştu.
Kaynak: AA