İKGF-Dİ'den ABD'nin Kudüs Kararına Kınama

İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu: 'ABD Başkanı Donald Trump tarafından tek taraflı ve düşüncesizce alınan bu karar, yıllardır sürdürülen barış girişimlerini ve uzlaşı altyapısı oluşturma teşebbüslerini sekteye uğratarak, Filistinİsrail çatışmasının adil bir şekilde çözülmesi olasılığını ciddi bir şekilde zayıflatmaktadır'.

İslam İşbirliği Teşkilatı'na (İİT) bağlı İstanbul merkezli uluslararası kuruluş olan İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu (İKGF-Dİ) Yönetim Kurulu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasını kınadı.

İKGF-Dİ'den yapılan yazılı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump tarafından imzalanan, Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanındığı kararın, uluslararası kamuoyu vicdanını derinden yaraladığı ifade edildi.

Forumun yönetim kurulunun, Kudüs'ün "İsrail'in başkenti" olarak tanınmasına ilişkin kınama kararı aldığı belirtilen açıklamada, "ABD Başkanı Donald Trump tarafından tek taraflı ve düşüncesizce alınan bu karar, yıllardır sürdürülen barış girişimlerini ve uzlaşı altyapısı oluşturma teşebbüslerini sekteye uğratarak, Filistin-İsrail çatışmasının adil bir şekilde çözülmesi olasılığını ciddi bir şekilde zayıflatmaktadır." denildi.

Bu kararın uluslararası kamuoyunun konuyla ilgili görüşüne zıt olduğuna dikkati çekilen açıklamada, karar ile uluslararası hukuk prensiplerinin çiğnendiği, ABD'nin adil ve tarafsız bir arabulucu olabilmesinin engellediği ve kararın bölgede sadece aşırıcı gruplar ve şiddetten beslenen yapıların işine yaradığına işaret edildi.

Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Orta Doğu coğrafyasının sükunete ve barışa en çok ihtiyaç duyduğu bu kırılgan dönemde İİT Gençlik Forumu, İİT Zirvesi Dönem Başkanı Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti ile 13 Aralık 2017 tarihinde İstanbul'da toplanacak İİT üye ülkeleri liderlerine, konuyla ilgili gerekli tepki ve dayanışmanın sergilenmesi ve bu adaletsiz karara karşı yeterli adımların atılması çağrısını yapmaktadır."
Kaynak: AA