Brexit Müzakerelerinde İkinci Aşamaya Geçildi

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Brexit müzakerelerinde ikinci aşamaya gelindiğini açıkladı.

Brexit Müzakerelerinde İkinci Aşamaya Geçildi
İngiltere ve Avrupa Birliği (AB), çıkmazı aşarak Brexit müzakerelerinde ikinci aşamaya geçti. AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve İngiltere Başbakanı Theresa May, Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen bir basın toplantısında müzakerelerde tarihi İrlanda sınırı konusunda ilerleme kaydedildiğini açıkladı.

Müzakereler sonucunda İngiltere’nin AB’den ayrılık için ödeyeceği tazminat, AB vatandaşlarının Brexit’ten sonraki hakları ve İrlanda sınırı konusunda anlaşmaya varıldı.

Basın toplantısında konuşan Theresa May, “Bu iki taraf için de kolay olmadı. Bu noktaya gelmek için iki taraftan da vermek ve almak gerekiyordu. Yayınlanan ortak raporun, İngiltere’nin tamamının yararına olduğuna inanıyorum” dedi.

“Anlaşmayı bugün yapmak zorundaydık” diyen Juncker ise Brexit, İrlanda sınırı ve İngiltere’deki AB vatandaşları konularını işaret ederek, “Ayrılmanın 3 şartıyla ilgili yeterli ilerleme kaydedildi. AB ve İngiltere arasındaki ilişkilerin geleceğini belirleyecek ikinci aşamaya geçilme kararı verildi” ifadelerini kullandı.

Serbest İrlanda, Britanya’da AB’ye sınırı kalmayan tek ülke olarak yalnız kalmak istemiyor ve Kuzey İrlanda ve İngiltere ile özel bir ticaret ve gümrük anlaşması yapılmasını talep ediyor.
Kaynak: İHA