Altındağ'da Obezite İle Mücadele

Altındağ Belediyesi obezite ile mücadele kampanyası başlattı.

Altındağ'da Obezite İle Mücadele
Halk sağlığına verdiği önemi bir kez daha gözler önüne seren Altındağ Belediyesi, önemli bir çalışma daha başlattı. Altındağ’da obezite ile mücadele kampanyası başlatan Altındağ Belediyesi, bu konuda Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü ile işbirliği gerçekleştirdi. Altındağ Belediye Başkanı Dr. Veysel Tiryaki, obezitenin çağımızın önemli hastalıklarından biri olduğuna dikkat çekerek, “Altındağ’da öncelikle kadınlardan başlayarak obezite ile mücadele girişimini başlattık. Altındağ’da her alanda sürdürdüğümüz dönüşümü, beslenme konusunda da gerçekleştirerek daha sağlıklı bir toplum oluşturmak arzundayız” dedi.

Obezite taramasının başında Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden 6 kişilik bir heyet yer alıyor. Prof. Dr. Ayşe Özfer Özçelik ve Doç. Dr. Aslı Uçar önderliğinde yapılan ilk taramada araştırma görevlileri Ezgi Karataş, Feray Çağıran Yılmaz, Gökçe Ünal ve Sinem Erdem de görev aldı. Çalışma, Gültepe Kadın Eğitim Kültür Merkezi’nde 50 kadın ile başladı ve diğer kadın eğitim kültür merkezleri ile devam edecek.

“Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Altındağ Belediyesi işbirliği”

Beslenme ve Sağlık Araştırması Raporu’na göre obezitenin önemli bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Aslı Uçar, Altındağ Belediyesi ile birlikte bir sosyal sorumluluk projesi başlattıklarını söyledi.

Uçar, projeyi “Kadın eğitim kültür merkezlerinde devam eden ve beden kütle indeksine göre obez sınıfında yer alan kadınlarda obezitenin önlenmesi” şeklinde tanımladı. Önce bazı ölçümler yaptıklarını ifade eden Uçar, daha sonra beslenme alışkanlıklarının belirleneceğini dile getirdi ve şu bilgileri verdi:

“Bu tetkikler sonucunda obez sınıfına giren 30 kadına uzman diyetisyenler tarafından zayıflama diyetleri hazırlanacak. Bu hastalar, konuyla ilgili olarak 2 ay boyunca takip edilecek. Maddi imkânsızlıklar sebebiyle gerekli sağlık hizmetlerini alamayan bireylerin yaşam kalitesini arttırmayı ve bu bireyleri beslenme konusunda bilinçlendirmeyi amaçlıyoruz.”

“Sağlığımızı düşünen bir belediye başkanımız var”

Gültepe Kadın Eğitim Kültür Merkezi’nden Türkan Kiraz, Altındağ Belediyesi’nin her konuda Altındağlıların yaşamlarına dokunduklarını ifade etti.

İnsanların beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Kiraz, “Özellikle gece geç saatlerde kilo aldırıcı gıdalardan kaçınılmalı” dedi.

Kiraz, tüm Altındağlı kadınları kültür merkezlerine davet ederek bu tür imkanlardan yararlanmalarını istedi.

Üye Nilüfer Yarım ise şöyle konuştu:

“Başkanımız Veysel Tiryaki’den Allah razı olsun. Bize çok önem veriyor. Hem kişisel gelişimimizi hem de sağlığımızı düşünüyor. Ankara’da birçok kadın böyle imkânlardan yararlanamıyor. Kiminin parası yok, kimi sağlığını önemsemiyor. Ama kültür merkezleri sayesinde bizler bu sorunu giderdik. Sağlık taramaları olsun, sağlık seminerleri olsun hepsine katılıyoruz.”

Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki de, sağlıklı bir toplum için beslenme bilincinin önemine değindi ve şöyle konuştu:

“Obezite dünyada gün geçtikçe daha tehlikeli boyutlara ulaşıyor. Ülkemizde de durum benzer. Sağlık Bakanlığımız obezite ile mücadelede güzel çalışmalar yapıyor. Biz de Altındağ Belediyesi olarak Altındağlıların yaşam kalitesini artırmayı amaçlıyoruz. Sağlıklı bir toplum için gerekli adımlar neyse onları işbirliği yaptığımız kurumlarla birlikte atıyoruz. Obezite ile mücadele konusunda da Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü ile güzel bir çalışma başlattık. Faydasını göreceğimize inanıyorum. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”
Kaynak: İHA