ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in Başkent Olarak Tanımasına Tepkiler

Mardin ve Siirt'te sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar, ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararını protesto etti TÜGVA Siirt İl Temsilcisi İbrahim Göztok: 'Bu, bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka sonucu olmayacaktır'

Mardin ve Siirt'te sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararına tepki gösterdi.

Mardin'de Fuat Yağcı Camisi'nde, aralarında Memur-Sen, MÜSİAD, Ensar Vakfı, Cihannüma, İlim Yayma Cemiyetinin de bulunduğu 57 sivil toplum kuruluşunun temsilcileri ve vatandaşlar, cuma namazının ardından bir araya geldi.

Türkçe, Kürtçe ve Arapça "Kudüs ümmetindir, Kudüs'e sahip çık" pankartı açıldı.

Memur-Sen İl Temsilcisi Mustafa Aydın, burada yaptığı açıklamada, tevhid ve kardeşliğin merkezi Kudüs'ün derin bir tarih, ağır bir emanet ve büyük bir değerin adı olduğunu söyledi.

İngilizlerin ve batılı güçlerin işgalleri, baskıları ve saldırıları ile Filistinlilerin göçe zorlandığını aktaran Aydın, ABD olmak üzere tüm emperyal güçlerin desteği ile siyonistlerin Filistin topraklarındaki Müslümanların evleri, iş yerleri ve çocuklarına saldırısının hiç bitmediğini belirtti. Aydın, şöyle devam etti:

"Trump'ın açıklaması insanlığa ihanettir. Bu açıklama fitnenin fitilini tutuşturmak, bölgesel bir savaşı kışkırtmaktadır. ABD'nin bu kararı İslam dünyasını hiçe saymaktır ve ağır bir ihanettir. Kudüs bütün Müslümanlarındır ve Müslümanların kutsal beldesi olarak kalmaya devam edecektir. Kudüs, dünyada uluslararası hukukun ve anlaşmaların ne kadar anlamsız ve aciz olduğunu göstermektedir. Kudüs Müslümanlara acil çağrıdır. Zira Allah Kudüs davası ile hepimizi imtihan etmektedir."

İslam dünyasının dört köşesinde ve Türkiye'nin 81 ilinde bütün Müslümanların Kudüs davası için tek vücut olarak ayakta olduğunu aktaran Aydın, Kudüs'ün siyonizme ve işbirlikçilerine teslim olmayacağını sözlerine ekledi.

Açıklamada, dua okunurken bazı katılımcılar gözyaşı döktü. Açıklamaya, AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu, AK Parti İl Başkan Vekili Hamit Ete de katıldı.

- Siirt

Siirt'te de Abdulhakim Sancak Çarşı Camisi'nde kılınan cuma namazının ardından vatandaşlar, 56 sivil toplum kuruluşundan oluşan Siirt Birlik Platformu öncülüğünde bir araya geldi.

Çeşitli sloganlar atan grup, "Kudüs, ümmetin kırmızı çizgisidir", "Kudüs, Müslümanların istikbal ve istiklalidir", "Kudüs Müslümanlarındır" ve Kürtçe "Yaşasın Kudüs'ün direnişi" yazılı pankartlar taşıdı.

ABD Başkanı Trump'ın fotoğrafını ve ABD bayrağını yakan grup, daha sonra tekbir getirdi.

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) İl Temsilcisi İbrahim Ethem Göztok, yaptığı açıklamada, Trump'un hukuksuz Kudüs açıklamasının insanlık vicdanını yaraladığını, bölgedeki sorunları derinleştirdiğini söyledi.

Kudüs'ün tüm Müslümanların kırmızı çizgisi olduğunu vurgulayan Göztok, "Bu, bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir." dedi.

İslam'ın sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenlerin tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklarını dile getiren Göztok, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bir yandan gönül coğrafyamıza ölümler yağdırılırken bir yandan da kutsallarımız çiğnenip topraklarımıza el uzatılmaktadır. Hadsizliğin, saldırganlığın ve hukuksuzluğun geldiği son nokta olarak siyonizmin bu devirdeki kullanışlı piyonu Trump aracılığıyla ilk kıblemiz Kudüs'ümüzü işgalci İsraillilerin siyonist emelleri doğrultusunda başkent ilan etme cüretinde bulunmuşlardır. İlk kıblemizin bulunduğu Filistin 1948 yılından beri yüzlerce yıllık Büyük İsrail Projesi çerçevesinde adım adım işgal altına alınmıştır. Televizyonlarda naklen Müslüman semtleri bombalanırken masum kadınları, erkekleri, çocukları dünyanın gözü önünde cami avlusunda katledilirken bunu yapan işgalci güruhu şımarıklıkla nitelendirip şirin göstermeyi alçaklık olarak nitelendiriyoruz."

İslam'ın harem-i izzeti olan Kudüs'ü tacize teşebbüs edenlerin Türk'ü, Arap'ı ve Kürt'ü ile tüm Müslümanların da Selahaddin-i Eyyubi ruhunun dirilip karşılarına dikildiğini göreceklerini ifade eden Göztok, Türkiye'nin, insanlığın silüeti olan Kudüs'ün mahremiyetine yönelik bu saldırı karşısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde ortaya koyduğu güçlü tepkinin sonuna kadar arkasında olacağını kaydetti.

Kaynak: AA