'AB-Türkiye Stratejik İlişkiye Sahip'

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Katainen: 'Herkes ABTürkiye arasındaki Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesini ve vize serbestisinin yürürlüğe girmesini istiyor' 'AB ile Türkiye stratejik ilişkiye sahiptir. Gümrük Birliği AB tarafından Türkiye'ye verilen hediye değildir. İki tarafa da fayda sağlamaktadır. Ticaret ve serbest dolaşımı kolaylaştırarak, istihdam yaratarak, herkese yarar sağlar'

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen, "Herkes AB-Türkiye arasındaki Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesini ve vize serbestisinin yürürlüğe girmesini istiyor." dedi.

Katainen, Brüksel'i ziyaret eden Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile düzenlediği basın toplantısında, AB-Türkiye Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyaloğu toplantısının 2'ncisini yaptıklarını belirterek, bu toplantıların stratejik anlamda hem Türkiye hem de AB için önemine vurgu yaptı.

Türkiye-AB ilişkilerinin daha da iyileştirilmesi gerektiğini dile getiren Katainen, "AB, Türkiye'yi istikrarlı büyüme kaydeden, hukukun üstünlüğü, basın özgürlüğü gibi temel değerlere saygı duyan, uluslararası sınamalarla birlik içinde başa çıkabileceğimiz güçlü bir ortak olarak görmek istiyor." ifadesini kullandı.

Katainen, AB'nin Türkiye ile ticari ilişkileri daha ileriye götürmek istediğini vurgulayarak, taraflar arasındaki ticari ilişkinin artmasıyla istihdam sağlanacağı, bunun toplumlara faydalı olacağını söyledi.

AB-Türkiye Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyaloğu toplantısının stratejik tartışmalar için ortam sağladığını ifade eden Katainen, "Bu vesilesiyle taraflar arasındaki karşılıklı anlayışı arttırarak, iş birliğimizi şekillendiren birçok boyut için proaktif gündem yaratmak istiyoruz." dedi.

- "Herkes Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesini istiyor"

Türk ve AB'li iş adamlarından da görüş aldıklarını belirten Katainen, "Herkes, AB ile Türkiye arasındaki Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesini ve vize serbestisinin yürürlüğe girmesini istiyor." diye konuştu.

Katainen, Türkiye-AB ilişkilerinin son dönemde "çok fazla olumsuz gürültüye maruz kaldığını", bu nedenle AB Konseyinin, Komisyona Gümrük Birliği Anlaşması'nı güncellemesi için henüz yetki vermediğine dikkati çekti.

Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesi yönündeki çalışmaların tekrar canlandırılabileceğine işaret eden Katainen, "Gümrük Birliği, AB tarafından Türkiye'ye verilen hediye değildir. İki tarafa da fayda sağlamaktadır. Ticaret ve serbest dolaşımı kolaylaştırarak, istihdam yaratarak herkese yarar sağlar." değerlendirmesini yaptı.

Katainen, Türkiye ile AB arasında mevcut sorunların daha ziyade siyasi nitelikli olduğuna ve siyasi arenadaki karar alıcılar tarafından çözülmesi gerektiğine vurgu yaparak, tarafların yakın ilişkiler içinde ileriye dönük bir gündem inşa etmeleri gerektiğini söyledi.

AB-Türkiye Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyaloğu toplantısında Türkiye, Başbakan Yardımcısı Şimşek başkanlığında, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin yer aldığı heyet tarafından temsil ediliyor.

Kaynak: AA