'2017 Japonya Dışişleri Bakanı Ödülü' Prof. Dr. Tekmen'in

Büyükelçi Akio: 'Tekmen, bugüne kadar 300'e yakın öğrenciyi mezun etti, Japonca üzerine çalışan araştırmacıların yetiştirilmesine büyük katkı sağladı' Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tekmen: 'Bundan sonra da kültürler arası elçilik vesilesiyle TürkiyeJaponya ilişkilerinin olduğu her alanda tüm gayretlerimle çalışmalarıma devam edeceğim'

Japonya'da iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine kayda değer hizmetlerde bulunan kişi veya gruplara takdim edilen "Japonya Dışişleri Bakanı Ödülü" Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü, eski Japon Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Nur Tekmen'e verildi.

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Akio Miayajima'nın konutunda, Tekmen'in ödül ile taltif edilmesi onuruna resepsiyon verildi.

Resepsiyonun açılışında konuşan Büyükelçi Akio Miayajima, Tekmen'in 2005'ten 2017'ye kadar Ankara Üniversitesi Japon Dili ve Edebiyatı Anabilimdalı Başkanlığı görevini yürüttüğünü belirterek, "Tekmen, bugüne kadar 300'e yakın öğrenciyi mezun etti, Japonca üzerine çalışan araştırmacıların yetiştirilmesine büyük katkı sağladı" diye konuştu.

Prof. Dr. Tekmen'in, geçen yıl aralık ayında kurduğu Japon Dili ve Kültürü Araştırma-Uygulama Merkezi'nin (JADKAM) başkanlık görevini yürüttüğünü anlatan Büyükelçi, ayrıca kendo sporunun Ankara'da yaygınlaştırılmasına öncülük ettiğini ve Japon savunma sanatlarının yaygınlaştırılmasına katkı sağladığını anlattı.

Akio, daha sonra Tekmen'e ödülünü "uzun yıllardır Japonya'ya göstermiş olduğu hizmetlerden dolayı en derin saygılarını sunarak" takdim etti ve işbirliğinin sürmesi temennisinde bulundu.

- "Çalışmalarıma devam edeceğim"

Tekmen de bu ödülü almasında kendisine destek olan ve yol gösteren ailesi ve arkadaşlarına teşekkür etti.

Ankara Üniversitesinden mezun olduğunu, ardından aynı okulda yüksek lisans ve doktora eğitimine devam ettiğini anlatan Tekmen, üniversitede 24 yılı geride bıraktığını ifade etti. Alanında ilk doçent ve profesör olma şerefine nail olduğunu dile getiren Tekmen, camiaya da 3 akademisyen kazandırdığını vurguladı.

Bir nevi kültürler arası iletişim elçiliği yaptıklarını belirten Tekmen, "Bundan sonra da bu bilinçle yani kültürler arası elçilik vesilesiyle Türkiye-Japonya ilişkilerinin olduğu her alanda tüm gayretlerimle çalışmalarıma devam edeceğim ve aynı zamanda bu ilişkiye yüreğini koyarak tesis etmeye gayret eden tüm dostlara destek olmaya çalışacağım." dedi.

- "Tekmen, çok çalışkan, üretken bir Cumhuriyet kadını"

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş de Japonya ve Japon halkı denilince akla derin bir tarih, değerler, gelenekler ve sağlam bir toplumsal aile yapısı geldiğini ve bundan dolayı Türk halkıyla bir benzerlik kurulduğunu söyledi. Bu değerler bütünüyle beraber köklü birliktelik ve dayanışma anlayışının Japonya'ya karşı sıcak bir duygu yarattığının altını çizen Prof. Dr. İbiş, "Tekmen, çok çalışkan, üretken bir Cumhuriyet kadını. Başarılı çalışmalarının bundan sonra da devam edeceğini, kültürler arası birlikteliğin oluşmasında büyük katkıları olacağına inanıyorum." diye konuştu.

Ödül takdiminin ardından resepsiyona geçildi.
Kaynak: AA