TÜRSAB Başkanı Ulusoy Açıklaması

'(Erken rezervasyon) 2002 yılında Türkiye'de gezen vatandaşımızın sayısı 816 bin kişiydi. 2016'da ise 16 milyon 500 bin kişiye ulaştık. Bunun 8 milyon 300 bini de yurt dışına gitmiş'

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy, erken rezervasyonun sektör için can suyu olduğunu belirterek, "2002 yılında Türkiye'de gezen vatandaşımızın sayısı 816 bin kişiydi. 2016'da ise 16 milyon 500 bin kişiye ulaştık. Bunun 8 milyon 300 bini de yurt dışına gitmiş." dedi.

TÜRSAB ile İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri AŞ iş birliğinde gerçekleştirilen 11. Travel Turkey İzmir Turizm Fuar ve Kongresi'nin açılışının ardından "Turizmde Erken Rezervasyon Kampanyası" konulu basın toplantısı düzenlendi.

Ulusoy, burada yaptığı konuşmada, erken rezervasyonun turizm sektörüne can suyu olduğunu söyledi. 2002 yılında yurt içinde gezen vatandaşların sayısının 816 bin kişi olduğunu belirten Ulusoy, 2016 yılında bu rakamın 16 milyon 500 bin kişiye ulaştığına dikkati çekti. Başaran Ulusoy, "Bunun 8 milyon 300 bini de yurt dışına gitmiş." dedi.

"Yabancı turistler 400 avroya kalıyor, Türk vatandaşları ise 400 liraya tatil yapamıyordu." ifadesini kullanan Ulusoy, bu durumun önüne erken rezervasyonla geçtiklerini, uygulamada yüzde 15 ile yüzde 45 arasında değişen oranlarda indirimlerin söz konusu olduğunu dile getirdi.

Türkiye'den 1 milyon insanın Yunanistan'ı ziyaret ettiğini söyleyen Ulusoy, Yunanistan'a krizde en fazla desteği Türk turistlerin verdiğini belirtti.

Ulusoy, 15 Temmuz hain darbe girişiminin en büyük zararı turizm sektörüne verdiğini de kaydetti.

Türk Hava Yolları (THY) Yurtiçi Satış Başkanı Halil İbrahim Polat da erken rezervasyonun seyahatleri artırdığını dile getirdi.

THY olarak hem yurt içi hem de yurt dışında erken rezervasyon için çalışma yaptıklarını belirten Polat, turizmin bütün yıla yayılmasının önemini vurguladı.

- "10 milyon vatandaşımızı tesislerimizde tatil yapar hale getirmemiz lazım"

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, iç pazarda turizm için çok önemli bir kaynak olduğuna işaret etti.

Ayık, "İnsanlarımızın tatil bilincini geliştirmeyi ve ucuz tatil yapmalarını sağlamak istiyoruz. Büyük ülkelerle rekabet ediyoruz. Bu ülkelerde iç pazar oranları çok yüksek. Bizim de 10 milyon vatandaşımızı tesislerimizde tatil yapar hale getirmemiz lazım. Tüm sektör bileşenlerinin üzerine düşeni yapması lazım." dedi.

Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Timur Bayındır da "Kaynayan bir kazanın ortasında cambazlık yapıyoruz. Büyük krizlerde halkımız destek verebilir. Türk müşteri bizim için çok gerekli. Hem kendi motivasyonları hem de bizi ayakta tutmaları için." diye konuştu.
Kaynak: AA