Toplam İstihdamın Yüzde 21,4'Ü Kendi Hesabına Ve İşverenlerden

Toplam istihdamın yüzde 21,4’ü ikinci çeyrekte kendi hesabına ve işverenlerden oluştu.



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2017 yılı ikinci çeyrek (Nisan-Haziran) kendi hesabına ve işverenler istatistiklerini açıkladı.

Buna göre; Türkiye’de, 2017 yılının ikinci çeyreğinde; 28 milyon 488 bin kişiden oluşan toplam istihdamın yüzde 21,4’ünü kendi hesabına ve işveren olarak çalışanlar oluşturdu. Bu dönemde, kendi hesabına çalışan sayısı 4 milyon 781 bin, işveren sayısı ise 1 milyon 320 bin kişi olarak gerçekleşti. Kendi hesabına veya işveren olarak çalışanların cinsiyete göre toplam istihdam içindeki payı erkeklerde yüzde 26,3 iken, kadınlarda yüzde 10,7 oldu.

İstihdam edilenlerin yüzde 67,4’ünü bağımlı çalışanlar oluşturdu

Ücretli çalışanlar ile iktisaden bağımlı kendi hesabına çalışanlardan oluşan bağımlı çalışanların, toplam istihdam içindeki oranı yüzde 67,4 iken, bu oran erkeklerde yüzde 69,4, kadınlarda ise yüzde 62,9 olarak gerçekleşti.

İktisaden bağımlı kendi hesabına çalışanlar; kendi hesabına çalışanlardan sadece bir tane müşterisi olan veya birden fazla müşterisi olup bu müşterilerden birinin belirleyici olduğu ve çalışma saatleri müşterisi tarafından belirlenen kişiler olarak tanımlanmaktadır. Buna göre; 2017 yılının ikinci çeyreğinde istihdam edilenlerin yüzde 0,3’ünü iktisaden bağımlı kendi hesabına çalışanlar oluşturdu. İktisaden bağımlı kendi hesabına çalışanların oranı cinsiyete göre erkeklerde yüzde 0,3, kadınlarda ise yüzde 0,2 olarak gerçekleşti.

Aile işini devam ettirmek için mevcut işine başlayanların oranı yüzde 35 oldu

Kendi hesabına ve işverenlerin yüzde 35’i mevcut işine aile işini devam ettirmek için başladığını belirtirken, yüzde 24,9’u uygun fırsatın kendiliğinden oluştuğunu, yüzde 16,2’si ise kendi hesabına veya işveren olarak çalışmasının nedenini ücretli olarak iş bulamamak olduğunu belirtti.



Son 12 ayda karşılaşılan en önemli zorluk çok az gelir elde edilen dönemler oldu

Son 12 ayda karşılaşılan en önemli zorluk olarak; kendi hesabına ve işverenlerin yüzde 22,3’ü çok az gelir elde ettiği dönemlerin olduğunu, yüzde 20,5’i iş olmadığı dönemlerin olduğunu, yüzde 13,8’i ise işinde finansman sorunu yaşadığını belirtti.



Bir ortaklık veya iş ağı içinde çalışanların oranı yüzde 17,7 oldu

Kendi hesabına ve işverenlerin yüzde 17,7’si bir ortaklık veya iş ağı içinde çalıştığını belirtti.

Bu kapsamda, kendi hesabına ve işverenlerin yüzde 7,4’ü diğer kendi hesabına veya işverenler ile bağlantılı olarak çalıştığını, yüzde 5,6’sı bir ortak ile çalıştığını, yüzde 4,7’si ise hem ortak hem de iş ağı içinde diğer kendi hesabına veya işverenler ile çalıştığını belirtti.



Mevcut işine son 12 ayda başlayanların oranı yüzde 9,9 oldu

Kendi hesabına ve işverenlerin yüzde 9,9’u mevcut işinde son 12 ayda çalışmaya başladı.

Bu oran, tarım sektöründe yüzde 2,4 iken tarım dışı sektörde yüzde 14,4 olarak gerçekleşti.

Çalışanların yüzde 81,5’i işteki durumunu değiştirmek istemediğini belirtti

Çalışanların yüzde 81,5’i işteki durumunu değiştirmek istemediğini belirtirken yüzde 4,5’i ücretli olarak, yüzde 14’ü ise kendi hesabına veya işveren olarak çalışmak istediğini belirtti.

Ücretli çalışanların yüzde 18,9’u kendi hesabına veya işveren olarak çalışmak isterken, kendi hesabına çalışanların yüzde 23,2’si ücretli olarak çalışmak istediğini belirtti.



İşteki duruma göre en yüksek iş memnuniyeti yüzde 23,7 ile işverenlerde oldu

Çalışanların yüzde 17,1’i yaptığı işten yüksek düzeyde memnun olduğunu belirtirken, bu oran ücretli veya maaşlılarda yüzde 21, yevmiyelilerde yüzde 4,8, işverenlerde yüzde 23,7, kendi hesabına çalışanlarda yüzde 9,7, ücretsiz aile işçilerinde ise yüzde 10,8 oldu.
Kaynak: İHA