Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçisi Meclis'te

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Bozkır:'Kudüs'te emrivaki ile İsrail lehine gerçekleştirilecek statü değişikliği, Müslüman ve Hristiyan toplumlarında önemli bir infiale yol açacaktır, beklenmedik çatışmaların da nedeni olacaktır' 'Haftaya İstanbul'da gerçekleştirilecek olan İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Liderler Zirvesi'nden çıkacak mesajlar, hem Filistin halkının yanında yer almamızı gösterecek hem de uluslararası toplumun ABD'nin bu yanlış kararından dönmesi için kuracağı baskılarda önemli mesaj teşkil edecektir'.

Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, "Kudüs'te emrivaki ile İsrail lehine gerçekleştirilecek statü değişikliği, Müslüman ve Hristiyan toplumlarında önemli bir infiale yol açacaktır, beklenmedik çatışmaların da nedeni olacaktır." dedi.

Bozkır, Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçisi Velid bin Abdulkerim el-Hireyci'yi Meclis'teki makamında kabul etti.

Bozkır, Hireyci'ye, Komisyon Başkanı olduktan sonra kendisini ziyaret eden ilk büyükelçi olması nedeniyle teşekkür etti.

Hireyci ile Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler, Suudi Arabistan'ın Yemen dahil komşuları ve bölgesinde meydana gelen olaylar ile Suriye ve Irak'ta meydana gelen son gelişmeler hakkında görüş teatisinde bulunduklarını belirten Bozkır, "Dün ABD Başkanının, ülkesinin İsrail'deki büyükelçiliğini Kudüs'e nakletme ve Kudüs'ü İsrail'in Başkenti olarak tanıma kararını da değerlendirdik." diye konuştu.

Kudüs'ün Türkiye ile dünyada yaşayan Hristiyan, Yahudi ve Müslüman toplumları bakımından kutsal bir mekan olduğunu vurgulayan Bozkır, şöyle devam etti:

"Burada emrivaki ile İsrail lehine gerçekleştirilecek bir statü değişikliği, Müslüman ve Hristiyan toplumlarında önemli bir infiale yol açacaktır, beklenmedik çatışmaların da nedeni olacaktır. Kudüs, Türkiye ve İslam toplumu için de son derece önemli bir meseledir. Türkiye için kırmızı çizgidir. Filistin halkının yaraları henüz kanamaya devam ederken böyle bir zamansız kararın alınması insanlık vicdanına vurulmuş ağır bir darbe niteliğindedir.

ABD yönetiminin bu davranışını zamansız ve sorumsuzca bir karar olarak değerlendiriyoruz, Türkiye'de ve uluslararası camiada büyük bir endişe yaratmıştır. Uluslararası hukuka aykırı, BM kararlarına uymayan bir karardır. Türkiye bu kararı yok hükmünde addetmektedir. ABD yönetimi bölgede barış ve istikrarı tehlikeye atacak ve barış zeminini tamamen yok edecek, bazı çatışmaları yaratma riskini artıracak bu kararını gözden geçirmelidir. Kudüs'ün çok kültürlü kimliğine ve tarihi statüsüne halel getirecek hesapsızca adımdan kaçınmalıdır."

- "Cumhurbaşkanı diplomatik telefon trafiğine girdi"

Dışişleri Komisyonu Başkanı Bozkır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın olayın duyulduğu ve gerçekleştiği andan itibaren çok yoğun diplomatik telefon trafiğine girdiğini söyledi.

Erdoğan'ın, Suudi Arabistan Kralı'nı da arayarak bu konuyu değerlendirdiklerini ifade eden Bozkır, Dönem Başkanı olarak, İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Liderler Zirvesi'ni gelecek hafta çarşamba günü İstanbul'da toplamayı planladıklarını bildirdi.

Volkan Bozkır, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ev sahipliğinde yapılacak bu zirvenin, yaşanan bu çok önemli gelişme hakkında İslam liderlerine değerlendirme imkanı vereceğine dikkati çekerek, "Buradan çıkacak mesajlar, hem Filistin halkının yanında yer almamızı gösterecek hem de uluslararası toplumun ABD'nin bu yanlış kararından dönmesi için kuracağı baskılarda önemli bir mesaj teşkil edecektir." dedi.

Türkiye ve Suudi Arabistan'ın dost ve kardeş ülkeler olduğunun altını çizen Bozkır, iki ülke arasındaki tarihi ve çok derin ilişkiyi stratejik bir boyutta devam ettirmenin Türkiye'nin arzusu olduğunu belirtti.

- "İki ülkenin açıklamaları birbirine benziyor"

Hireyci ise "sevgili dostum" dediği Volkan Bozkır'ı Dışişleri Komisyonu Başkanı seçilmesinden dolayı kutladı.

Suudi Arabistan'ın Türk Parlamentosu ile ilişkilerinin her dönem iyi olduğunu ifade eden Hireyci, iki ülke arasındaki ilişkilerin her dönem en üst düzeyde olduğunu söyledi. Hireyci, Bozkır'ı ziyaret etmesinin diğer bir nedeninin de ABD'nin, İsrail'in başkenti olarak Kudüs'ü tanıması meselesi olduğunu kaydetti.

Hireyci, "Türkiye ve Suudi Arabistan bu konuda oldukça birbirine benzer açıklamalarda bulundu, resmi açıklamaları birbirine benzemektedir." diye konuştu.

Kaynak: AA