'Savaşta Kadın Olmak' Konferansı

Sakarya Üniversitesinde (SAÜ) "Savaşta Kadın Olmak" konulu konferans düzenlendi.

SAÜ Yedi Hilal Topluluğu tarafından Sosyal Bilimler Enstitüsünde gerçekleştirilen konferansta konuşan Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Sakarya İl Temsilcisi Fatma Zehra Toçoğlu, savaşların siviller üzerinden yürütüldüğünü belirterek, savaşın en kirli yüzünü ise kadınların gördüğünü kaydetti.

Savaş durumunda, aktif bir rol oynamadıkları halde en çok zararı kadınların gördüğünü aktaran Toçoğlu, günümüzde ve geçmişte yaşanan bazı savaşlarda kadınların gördüğü zararları ve bu zararların etkilerinin uzun yıllar boyunca sürdüğünü anlattı.

Toçoğlu, sivil toplum kuruluşları tarafından savaşta zarar gören kadınlara yönelik çeşitli çalışmalar yapıldığını belirterek, kadınlara bu konuda destek sağlandığını kaydetti.

Göç eden kadınlarla ilgili yaptığı çalışmalardan bahseden Toçoğlu, "Göç eden kadınları dinleyerek onları anlamaya çalıştık. Suriye'de yaşanan savaş şu anda hala bitmedi ve oradan hala yüzlerce kadın gelmekte. Göçlerin birçok sebebi var. En haysiyet kırıcı sebebi ise tecavüz. Oradaki insanların çoğu 'Acaba kocam işten gelebilecek mi? Çocuğum okuldan gelebilecek mi?' korkusuyla yaşıyor." ifadelerini kullandı.

Toçoğlu, göçlerin kadınları kötü yönde etkilediğini ve bu durumun kadınların içlerine kapanmalarına sebep olduğuna işaret ederek, "Savaşlar adil değil. Savaşlarda kadınlar aktif taraf olmasalar da acısını onlar çekiyorlar. Biz savaşta olan ülkelerin insanlarına kapılarımızı açmış bir ülkeyiz. Bununla gurur duymalıyız. Herkes elini taşın altına koyup mağdurlara yardım edebilir." dedi.

Konferansın sonunda KADEM Sakarya İl Temsilcisi Fatma Zehra Toçoğlu'na hediye takdim edildi.

Kaynak: AA