Konya'da Kaçak Avcılığa Ceza

Konya'da, usulsüz yaban tavşanı avı yaptığı iddia edilen 2 avcıya toplamda bin 638 lira idari para ve tazminat cezası kesildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 8. Bölge Konya Şube Müdürlüğü'ne bağlı av koruma ekipleri, Cihanbeyli ilçesi, Ayışığı Özkent Genel Avlağı'nda gerçekleştirdiği rutin av koruma ve kontrol faaliyetleri esnasında araziye tazı köpeği salarak tüfeksiz tavşan avı yapan 2 avcının belgelerini inceledi.

Yapılan inceleme ve kontrolde ekipler avcıların avcılık belgesinin olmasına rağmen avlanma izin pullarının olmadığını belirledi.

Ekipler, iki avcı hakkında usulsüz tavşan avı yapıldığı gerekçesiyle cezai işlem uyguladı.

İki tavşan için avcılara bin 100 lira tazminat cezası kesildi. Her iki avcıya kişi başı da 269 liradan toplam 538 lira idari para cezası uygulandı.

Toplamda avcılara kesilen ceza miktarı bin 638 lira oldu, tavşanlara ise ekipler tarafından el konuldu.

Avcıların, ekiplere Osmanlılardan günümüze miras olarak kalan tazıyla av yöntemi geleneğini yaşatmak için av tüfeği yerine kara avcılığı kanununun serbestlik getirmesinin ardından bu şekilde tavşan avı yapmaya başladıklarını belirttikleri öğrenildi.

Bu av yöntemine göre, özel eğitim almış, aşı kartı da olan tazı köpeklerinin koşarak yaban tavşanlarını yakaladığı, avcıların ise köpeğin yakaladığı avını bıçakla boğazını kesmek suretiyle av faaliyetini icra ettiği ifade edildi.

Avda atların taşıma ve nakliye amaçlı olarak kullanıldığı, tazı köpeğiyle tüfeksiz yabani tavşan avının ise avcılık belgesi olan kişiler tarafından belirlenen zaman tahditlerine ve usullere uygun olarak avlanılması halinde serbest olduğu bildirildi.

Cezai işlemin ise şahısların avlanma izin pulunun olmamasından kaynaklandığı öğrenildi.

Kaynak: AA