Kamu Başdenetçisi Malkoç Açıklaması

'Biz de dünya ülkelerindeki ombudsmanlara birer mektup göndererek ABD'nin Kudüs'ü 'İsrail'in başkenti' olarak tanımasına karşı ortak tavır alınmasını isteyeceğiz'.

Kamu Başdenetçisi (ombudsman) Şeref Malkoç, "Biz de dünya ülkelerindeki ombudsmanlara birer mektup göndererek ABD'nin Kudüs'ü 'İsrail'in başkenti' olarak tanımasına karşı ortak tavır alınmasını isteyeceğiz." dedi.

Malkoç, Eskişehir'de bir otelde düzenlediği basın toplantısında, Kamu Denetçiliği Kurumunun vatandaş ile idare arasında yaşanan uyuşmazlığın çözümü konusunda önemli bir işlevi olduğunu, mahkemeye gidilmeden sorunların çözüme kavuşturulmaya çalışıldığını belirtti.

Vatandaşların hak arama kültürünün gelişmesi açısından da önemli bir misyonları bulunduğunu aktaran Malkoç, şöyle devam etti:

"Meclise bağlı bir denetim mekanizması olarak 2013 yılından itibaren faaliyetlerini sürdüren kurumumuz, halkın avukatlığını yapmakta ve aldığı kararlar ile idareye yol göstermektedir. Kamu Denetçiliği Kurumu, idarenin hizmet kalitesinin yükseltilmesine, iyi yönetim ilkelerinin yerleşmesine, insan haklarının gelişmesine, hukukun üstünlüğünün sağlanmasına, hak arama kültürünün yaygınlaşmasına, şeffaf hesap verebilir, insan odaklı bir idarenin oluşmasına katkı sağlamaya çalışmaktadır."

Malkoç, bu yıl ilk defa dostane çözüm yaklaşımını ilan ettiklerine, bu yılki işlemlerin yüzde 15'inin buna yönelik çözümlerin oluşturduğuna işaret ederek "Aldığımız bazı tavsiye kararları yönünde idarenin düzenleme yaptığı da olduğundan önemli bir görev üstleniyoruz." dedi.

İdareden şikayetçi herkesin Kamu Denetçiliği Kurumuna "internet, mektup ve faks" gibi her türlü kanalla ücretsiz müracaat edip uyuşmazlığına çözüm bulabileceğini ifade eden Malkoç, şunları söyledi:

"En fazla şikayet, ülkenin nüfus yoğunluğuna göre dağılım gösteriyor. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük illerimizden en fazla şikayet alıyoruz. Kurumumuz bilindikçe başvuru da artıyor. Anadolu illerine gelip tanıtım yapmamızın sebebi de bu. Bu toplantıları da medya aracılığıyla daha çok kişiye ulaşmak için yapıyoruz. Kurum kurulduğundan bu yana 35 bin, bu yıl ise 15 bin başvuru aldık. Bunun yüzde 80'i yanıtlandı. 2016 yılındaki şikayetlerin ilk sırasında kamu personelinden gelenler oluşturuyordu. 2017 yılında ise eğitim ilk sırada yer aldı."

- "Ortadoğu'da barış isteniyorsa da bunun ilk adresi Filistin'dir"

Malkoç, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına da değinerek bu durumun dünya barışı için çok büyük tehdit olduğunu söyledi.

Dünya liderlerinin ABD'nin bu davranışına karşı çıkması ve tepki göstermesinin dünya barışı bakımından sevindirici bir gelişme olduğuna dikkati çeken Malkoç, şöyle konuştu:

"Buna karşı ortak tavır belirlemek önemlidir. İslam İşbirliği Teşkilatı, ABD'nin Kudüs'ü 'İsrail'in başkenti' olarak tanımasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve bunun İsrail işgaline meşruiyet kazandırmayacağını açıkladı. Kudüs'e ilişkin bu gelişmeleri görüşmek üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dönem başkanı olarak yaptığı çağrıya istinaden 13 Aralık'ta İstanbul'da İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Liderler Zirvesi düzenlenecek. Türkiye öncülüğünde atılan önemli adımdır. Biz de dünya ülkelerindeki ombudsmanlara birer mektup göndererek ABD'nin Kudüs'ü 'İsrail'in başkenti' olarak tanımasına karşı ortak tavır alınmasını isteyeceğiz."

Malkoç, dünyada barış arzu ediliyorsa bunun adresinin Ortadoğu olduğuna vurgu yaparak, "Ortadoğu'da barış isteniyorsa da bunun ilk adresi Filistin'dir. Yüzyıllarca Osmanlılar Kudüs'ü yönetmiştir. Herkes inancını özgürce yaşamıştır. Bu yanlıştan bir an önce dönülmelidir." dedi.

Eskişehir'de yapılması planlanan kömür yakıtlı termik santrale dair şikayet gelip gelmediğine ilişkin soru üzerine Malkoç, "Bu konuda şikayet gelmedi. Eskişehir'den bu yıl toplam 143 şikayet geldi. Dünya geneline bakıldığında bütün ihtilaflar enerji yüzünden çıkmış. Ülkeler enerji ihtiyaçlarını çeşitli yöntemlerle karşılıyorlar. Bu tabii ki mevcut hammadde ve eldeki imkanlar çerçevesinde oluyor." dedi.
Kaynak: AA