Darbe Girişiminde AKOM'un İşgali Davası

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'ni işgal ettikleri iddiasıyla 6'sı tutuklu, 9'u rütbeli 17 askerin yargılandığı davada, tutuklu sanıkların tahliye talepleri reddedildi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'ni (AKOM) işgal ettikleri iddiasıyla 6'sı tutuklu, 9'u rütbeli 17 askerin yargılandığı davada, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verildi.

İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Mustafa Kubilay, Levent Aksoy, Ramazan Derviş, Mehmet Fatih Güven ve Hakan Özhan ile tutuksuz sanık Cevdet Deniz katıldı.

Tutuklu sanık Ramazan Sezer ise Alanya Ceza İnfaz Kurumu'ndan SEGBİS'le bağlanılarak, duruşmada hazır edildi.

Duruşmaya, Başbakan Binali Yıldırım, Başbakanlık ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin avukatları da geldi.

Mahkeme Heyeti Başkanı Taner Akıncı, AKOM görüntüleriyle ilgili bilirkişi raporunun gönderildiğini tutanağa yazdırdı.

Adli Tıp Kurumu'nca olay günü yaralanan müştekilere ilişkin hazırlanan raporun da dosyaya gönderildiğini tutanağa geçiren Başkan Akıncı, rapora göre, müşteki Musa İlhan'ın ateşli silah yaralanması sonucu hayati tehlikesinin bulunduğunu, bir kısmı şarapnel, bir kısmı saçma ile yaralanan diğer 5 müştekinin ise hayati tehlikesinin olmadığını kaydetti.

Gelen evrakları ilişkin beyanları sorulan tutuklu sanıklardan Levent Aksoy, müşteki Mustafa İlhan'ı hatırladığını belirterek, "Kimseye silah isabet etmedi. İlhan'ın geçmişten bir mermi izi var mı? Geçmişteki yarası olabilir. Bu süreçte bunu kullandığını düşünüyorum." dedi.

Tutuklu sanık Mustafa Kubilay da hayati tehlikesi bulunmayan müştekilerle ilgili "20 metreden G3 mermisiyle yaralanan bir kişinin ayağının kopması, ölmesi gerekir. Bizim silahlarımız alındı. Saçma kullanılmadı. Bizim kullandığımız silahlarda şarapnel parçası olması imkansız. Mustafa İlhan'ın vücudunda ne çekirdeği olduğunu merak ediyorum. Ya raporlar doğruyu söylemiyor ya da bunlar başka bir zamanda yaralanmışlar." iddiasında bulundu.

Duruşmada, tutuklu sanıklar ve avukatları tahliye talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.

- İddianameden

İddianamede, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminde AKOM'u işgal ettikleri iddiasıyla 9'u rütbeli, 6'sı tutuklu 17 asker "sanık", olayda yaralanan 7 kişinin de aralarında bulunduğu 17 kişi ise "müşteki" sıfatıyla yer alıyor.

Tüm sanıkların "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" ve "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan da 7 yıl altışar aydan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılması istenen iddianamede, ayrıca 4 tutuklu askerin, işgal sırasında 7 kişiyi yaraladıkları gerekçesiyle "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan ayrı ayrı 63 yıldan 105'er yıla kadar hapis, 11 sanık askerin ise işgal sırasında "kamu malına zarar verdikleri" iddiasıyla birer yıldan dörder yıla kadar hapis cezasına mahkum edilmesi talep ediliyor.

Sanık askerlerin bir kamyon, yeterince mühimmat ve etkili silahlar bulundurmak suretiyle AKOM'u ele geçirmek ve buradaki darbe kapsamındaki faaliyetlere yön vermek için 6. Motorlu Piyade Alay Komutanlığı'ndan hareket ederek AKOM'a intikal eden askeri birlik içerisinde yer aldıkları anlatılan iddianamede, açılan ateş sonucu müştekiler Mustafa Ertaş, Bilal Uzcan, Hacı Demirci, Ramazan Çakır, Eyüp Kalan ve Musa İlhan'ın yaralandığı, atış sıklığı, hedef gözetilmesi gibi hususlar da dikkate alındığında sanıkların öldürmeye teşebbüs ettikleri kanaatine varıldığı aktarılıyor.

Kaynak: AA