CHP İstanbul Milletvekili Yarkadaş Açıklaması

'Trump'ın popülist politikaları uygulamasının bedeli Ortadoğu halklarına acı, kan, gözyaşı olarak dönecektir. Trump'ın bu kararının yok hükmünde sayılması, Trump'ın da bu yanlış karardan bir an önce vazgeçmesi gerekmektedir'

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, ABD'nin, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması konusunda, "Trump'ın popülist politikaları uygulamasının bedeli Ortadoğu halklarına acı, kan, gözyaşı olarak dönecektir. Trump'ın bu kararının yok hükmünde sayılması, Trump'ın da bu yanlış karardan bir an önce vazgeçmesi gerekmektedir." dedi.

Yarkadaş, boynunda Filistin kefiyesi ile TBMM'de düzenlediği basın toplantısında ABD'nin, Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepki gösterdi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın içte ve dışta sıkışmışlığını BM kararlarını hiçe sayarak aşmaya çalıştığını dile getiren Yarkadaş, şu değerlendirmede bulundu:

"Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul eden anlaşma, Ortadoğu'yu yeni bir ateş çemberine sokmak ve Ortadoğu'nun tam da içine bir el bombası atmak demektir. Trump'ın özellikle lobilerden destek alabilmek adına bu tür popülist politikaları uygulamasının bedeli ne yazık ki Ortadoğu halklarına acı, kan, gözyaşı olarak dönecektir. Trump'ın bu kararının yok hükmünde sayılması gerektiğini, Trump'ın da bu yanlış karardan bir an önce vazgeçmesinin şart olduğunu ifade ediyorum."

AK Parti'nin tutarsız dış politikasının Türkiye'nin elini zayıflattığını da ileri süren Yarkadaş, "Merak ediyorum; Sayın Erdoğan Trump'ı arayıp 'Bu karar yanlıştır. Vazgeç' diyecek midir? Rıza Sarraf için ABD'ye iki kez nota veren AKP iktidarının, mazlum Filistin halkı için de ABD'ye ciddi bir nota vermesi gerektiğini düşünüyoruz." diye konuştu.

- Kadın ve çocuklara yönelik şiddet

Yarkadaş, basın toplantısında AK Parti iktidarının yarattığı toplumsal erozyonun en çok kadın ve çocukları etkilediğini de savundu.

TÜİK'in, yazılı soru önergesine verdiği yanıtın, 2016 yılında cinsel saldırıya uğrayan çocukların sayısının arttığını ortaya koyduğunu ifade eden Yarkadaş, 2015 yılında 12 bin 689 olan sayının, 2016'da 16 bin 877'ye yükseldiğine dikkati çekti.

Yarkadaş, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının istismara uğrayan çocuklara yönelik yeterli düzeyde çalışma yapmadığını da ileri sürdü.

Kadınlara yönelik şiddet ve cinsel istismar suçlarında da artış olduğunu belirten Yarkadaş, "Cinsel suçları işleyenlerin sayısı son 5 yılda 11 kat artış göstermiştir. 2017 yılında neredeyse her gün bir kadın öldürüldü. Bu yıl kaybettiğimiz kadınların sayısı 364'e ulaştı. 2010 yılından bu yana 1915 kadın bu tür cinayetlerde hayatını kaybetti." dedi.

Zeytinburnu Belediye Meclisinin kararıyla ilçedeki sitelerde açık havuzlar ve 1+1 dairelerin yasaklandığı, her siteye mescid zorunluluğu getirildiği yönündeki habere değinen Barış Yarkadaş, bunun yaşam biçimine müdahale olduğunu, karardan derhal vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: AA