Bodrum-Kos Deprem Ve Tsunami Çalıştayı

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, yerli ve yabancı akademisyenlerin katılımıyla düzenlenen çalıştayda, Ege Denizi'nde yaşanan deprem ve etkileri ele alındı ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yalçıner: 'Bodrum'da sık aralıklarla yaşanan artçı depremler sayesinde enerjinin büyük bir kısmı boşaldı. Kalan enerjinin de fayın hareketine göre doğuya doğru gittiğini görüyoruz ancak etkisi azalarak, enerjisini daha küçük depremlerle boşaltarak devam ediyor'

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, "Bodrum'da sık aralıklarla yaşanan artçı depremler sayesinde enerjinin büyük bir kısmı boşaldı. Kalan enerjinin de fayın hareketine göre doğuya doğru gittiğini görüyoruz ancak etkisi azalarak, enerjisini daha küçük depremlerle boşaltarak devam ediyor." dedi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası tarafından Bodrum'daki bir otelde Bodrum-Kos Deprem ve Tsunami Çalıştayı düzenlendi.

Türkiye'nin yanı sıra yurt dışından da çok sayıda akademisyenin katıldığı çalıştayda, 21 Temmuz'da Ege Denizi'nde yaşanan deprem ve etkileri konuşuldu.

Toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, 21 Temmuz'daki depremin önemli bir uyarı niteliğinde olduğunu söyledi.

Depremin artçı şoklarının devam ettiğini belirten Prof. Dr. Yalçıner, bölgede küçük depremlerin halen sürdüğüne işaret etti.

Yalçıner, geçmiş tarihte bölgede önemli depremlerin olduğuna anımsatarak, "Belli zaman içerisinde yine önemli depremler yaşanabilir ancak bu Bodrum'da olmayabilir, başka bir yerde de olabilir. Dünyanın her yerinde her gün veya her hafta önemli depremler yaşanıyor." dedi.

Bodrum depreminin denizde bir dalga hareketi oluşturduğuna değinen Yalçıner, bunun oluşabilmesi için deniz tabanında da belli bir hareketlenme olması gerektiğini bildirdi. Yalçıner, Bodrum Kara Ada açığı ile Yunanistan'ın İstanköy (Kos) arasındaki bölgede deniz tabanında bir çökme oluştuğunu vurguladı.

"Bodrum'da sık aralıklarla yaşanan artçı depremler sayesinde enerjinin büyük bir kısmı boşaldı. Kalan enerjinin de fayın hareketine göre doğuya doğru gittiğini görüyoruz ancak etkisi azalarak, enerjisini daha küçük depremlerle boşaltarak devam ediyor." diyen Yalçıner, deprem gecesi Gümbet koyunda yaşananların "gel git" durumu olmadığını bildirdi.

Böyle bir durumun depremden sonra olmayacağına işaret eden Yalçıner, şu bilgileri aktardı:

"O nedenle gel git dalgası olarak belirtmemiz doğru değildir. Depremden sonra deniz tabanının oynaması nedeniyle denize geçen enerji bir dalga yaratmıştır. Bu dalga özellikle Gümbet koyuna odaklanarak gitmiştir. Depremden 5 dakika sonra deniz çekilmiş, 13 dakika sonra da deniz ilerleyerek kıyılara gelmiştir. Oluşan bu dalganın özellikleri Japonya'daki tsunamiye göre yüzde bir kadardır. Yani her ikisinin de adı tsunami olarak belirtilebilir. Bunu bize en az zarar vererek en iyi dersi veren dalga olarak görelim."

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bodrum Temsilcisi İlhan Özyiğit de çalıştaya Portekiz, Yunanistan, Japonya ve Rusya'dan uzman konuşmacıların katıldığını ve oldukça önemli konular görüşüldüğünü ifade etti.
Kaynak: AA