Başkentte KBRN Tatbikatı

AFAD öncülüğündeki KBRN tatbikatında senaryo gereği, keşif tespit, yaralıya ilk müdahale ve kazazede temizlenmesi işlemleri detaylı bir şekilde yapıldı AFAD Başkanı Güllüoğlu: 'Bu gibi tatbikatlar, hem kendi eksiklerimizi görme hem de yenilenme fırsatı veriyor'.

Başkentte Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) öncülüğünde Kimyasal, Biyolojik, Radyasyon ve Nükleer Tehlikeli Maddeler (KBRN) tatbikatı yapıldı.

AFAD'ın bahçesinde düzenlenen tatbikatta, senaryo gereği, merdiven altı bir üretim tesisinde illegal kimyasal üreten kişi, kişisel korunma ekipmanını doğru kullanmadığı için maddeden etkilendi ve tesisten yaklaşık 20 metre uzakta yere düştü.

Görgü tanıklarınca bilgi verilmesi üzerine AFAD ekipleri özel kıyafetleriyle olay yerine geldi. Tatbikatta keşif tespit, yaralıya ilk müdahale, kazazede temizlenmesi, numune alma ve personel temizlenmesi işlemleri detaylı bir şekilde icra edildi.

- "Bu gibi tatbikatlar eksiklerimizi görme imkanı sunuyor"

AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, tatbikat sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, 81 il müdürlüğünde görev yapan arama kurtarma teknisyenlerinin bir bölümünün KBRN konusunda özel eğitim aldıklarını belirtti.

Güllüoğlu, Ankara'daki tatbikatta kullanılan ekipmanların tüm il müdürlüklerinde olduğunu dile getirdi.

Suriye'de İdlib'e bağlı Han Şeyhun beldesine Nisan'da yapılan kimyasal saldırının ardından sınır bölgesine gittiklerini hatırlatan Güllüoğlu, "Sıcak alan olmasa da sınırımızdan itibaren AFAD ekipleri olarak tatbikatta yapılanların bir benzerini orada gerçekleştirdik. Bu gibi tatbikatlar, hem kendi eksiklerimizi görme hem de yenilenme fırsatı veriyor." diye konuştu.

Kaynak: AA