ATİB Genel Başkanı Öner Açıklaması 'Amerika, Ortadoğu'daki Dinamitin Fitilini Yeniden Ateşledi'

Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB) Genel Başkanı İhsan Öner, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan ABD Başkanı Donald Trump’ın bu açıklamasının yeni düşmanlık tohumları ektiğini belirterek, “Bu hareketiyle Amerika, Ortadoğu’daki dinamitin fitilini yeniden ateşlerken terörizmi hortlatacağını da hesaba katmış olmalıdır” dedi.

ATİB Genel Başkanı Öner Açıklaması 'Amerika, Ortadoğu'daki Dinamitin Fitilini Yeniden Ateşledi'
ATİB Genel Başkanı İhsan Öner, ABD Başkanı Donald Trump’ın Küdüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması ve ABD Büyükelçiliğinin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınacağını açıklamasının ardından bir açıklama yaptı. Öner, “Bu hareketiyle Amerika, Ortadoğu’daki dinamitin fitilini yeniden ateşlerken terörizmi hortlatacağını da hesaba katmış olmalıdır. Barış içinde yaşamaya çalışan insanların huzurunu bozması ve dinler arasında bozgunculuk ve düşmanlık tohumları ekmesi açısından Amerika ve onun başkanı Trump birinci derecede sorumludur. Bunun için biz Avrupa Türk-İslam Birliği olarak Amerika ve Trump’ı bu provakatif tutumundan dolayı şiddetle kınarken, şimdiye kadar olumlu tavır takınan Avrupa Birliği ülkelerini de tavırlarında samimi ve dirençli olmaları konusunda uyarmak istiyoruz" dedi.

Yüz yıl önce Haçlılar tarafından başlatılan popülist yaklaşımın bugün de devam ettiğine değinen ATİB Genel Başkanı İhsan Öner, "Bugün ne yazık ki yüz yıl önceki general Edmund Allenby zihniyeti popülist politikacılar tarafından devam ettirilmektedir. Yani Haçlı seferleri sona ermemiştir. Amerika’da şaibeli bir seçimden sonra başa gelen ve sergilediği gülünç hareketlerle dünya basınının gündemini işgal eden Trump, belki de Amerika’daki güçlü Yahudi lobisini yanına çekmek için bu kararı almıştır ama Amerika’da bu düşünceyi savunan insanlar hiç de az değildir. Kudüs ve büyük İsrail konusunda Turmp’dan daha radikal olan bazı Protestan tarikatlar, dinler savaşı çıksın ve Hz. İsa zuhur etsin diye her türlü eylemi hazırlamaya, komployu kurmaya hazırdırlar. Trump ve onun gibi düşünenler, İslam dünyasındaki kargaşayı, yenilgiyi, parçalanmışlığı hem körüklemekte hem de dikkatle izlemektedirler. Zaten bu tür kararlar da bu zayıf görünüşün sonucu alınan kararlardır. Libya, Irak, Suriye parçalanmış, Suudi Arabistan ve küçük Körfez ülkeleri İran korkusuyla tamamen Amerika’ya teslim olmuş, İran ambargolarla izole edilmiş, Mısır darbeyle susturulmuş, Türkiye, PKK ve diğer iç meselelerle meşgul edilmiş bir haldeyken Trump gibilerin bu tür kışkırtıcı kararlar alması kaçınılmazdır. Ama ister aşırı Protestan tarikatlar olsun, ister Trump tipi popülist devlet adamları olsun onların unuttukları bir şey vardır. O da bu âlemin başıboş ve sahipsiz olmadığıdır. Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyuruyor: ’Onlar bu tuzağı tasarlıyorlarken, Allah da bir düzen (bir karşılık) kuruyordu. Allah, düzen kurucuların hayırlısıdır.’ Biz bu buyruğa gönülden inanan insanlarız" diyerek tepkisini dile getirdi.
Kaynak: İHA