Tayland'daki İpek Etkinliğinde 'Türkiye Rüzgarı'

Bu yıl 7'ncisi düzenlenen 'Tayland'dan Dünyaya İpek Yolu' etkinliğinde Türkiye'nin Bangkok Büyükelçisi Akgün de sahne aldı.

Tayland'ın kendi ipeğini dünyaya tanıtmak amacıyla bu yıl 7'ncisini düzenlediği "Tayland'dan Dünyaya İpek Yolu" adlı etkinlikte sergilenen geleneksel Türk kıyafetleri büyük ilgi gördü.

Türkiye'nin Bangkok Büyükelçisi Evren Dağdelen Akgün, etkinlik çerçevesinde sahnede Türkiye ve Tayland geleneksel motiflerinin yer aldığı bir kıyafeti sundu.

Tayland Turizm Otoritesi ve Tayland Kültür Bakanlığının organize ettiği etkinlik, Tayland'ın başkenti Bangkok'ta 5 gün boyunca sanatseverlerle buluştu.

Açılışını Tayland Başbakan Yardımcısı Dr. Wisanu Kruegnam'ın yaptığı ve Tayland iş ve sanat çevreleri dahil kalabalık bir izleyici kitlesinin katıldığı etkinlikte 30 ülkenin büyükelçi ve eşleri kendi ülkelerinden gelen modacıların Tay ipeğiyle hazırladıkları kıyafetleri sunarak ülkelerinin tanıtımını yaptı.

Türk giyim kültürünü bugüne kadar birçok farklı ülkede tanıtan moda tasarımcısı Ahmet Özceyhan, program kapsamında düzenlediği bir defileyle Türk motiflerini taşıyan koleksiyonunu modaseverlere sundu.

Türkiye'nin Bangkok Büyükelçisi Akgün, Ahmet Özceyhan imzalı, Osmanlı saray işlemelerinden ve kaftan modellerinden esinlenerek hazırlanan, üzerinde altın sırma el işi Türkiye ve Tayland geleneksel motifleri yer alan bir tasarımı sundu. Sunum sırasında Türkiye'yi tanıtan bir video gösterimi de yapıldı.

Türk Hava Yollarının (THY) destek sağladığı etkinliğe iştirak eden büyükelçiler böylece hem ülkelerinin tanıtımına katkı yaptılar hem de ülkeleri ile Tayland arasında yeni kültür ve sanat köprüleri kurulmasını sağladılar.

- "Biz kalplere hitap ettik"

Büyükelçi Akgün, etkinlik sırasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, büyükelçilik görevini 10 aydır yaptığını belirterek "Tayland'da büyükelçilikler yoğun kültür ve sanat etkinlikleri gerçekleştiriyorlar. Ülkemizin de özellikle diğer büyükelçiliklerin iştirak ettiği bu tür organizasyonlarda yer alması kültürel zenginliğimizin tanıtımı bakımından yarar sağlamakta." ifadesini kullandı.

Tayland ipeğini Türk tasarımcıların hazırlayacakları, Türk kültürünü yansıtan kıyafetlerle birleştirme fikrinin kendisini heyecanlandırdığını söyleyen Akgün, "Bu proje hem kültürel birikimimizi yansıtmak için hem de sunum öncesinde ve sırasında ülkemizi tanıtmak için özel bir fırsat sundu. İlk aşamada kadın büyükelçilere sunulan bu projede Türkiye'nin Tayland'daki ilk kadın büyükelçisi olarak yer almam ülkemize ayrıca görünürlük sağladı." değerlendirmesinde bulundu.

"30 kadar büyükelçiliğin olduğu bir yerde bizim de bayrağımızın görünmesi benim için çok önemliydi, çok heyecan vericiydi. Biz kalplere hitap ettik." diyen Akgün, Osmanlıdan gelen görkemli sanat ve kültür birikimini yansıttığı için turkuaz kıyafetin gerçekten en çok beğenilen tasarım olduğuna işaret etti.

"Bu faaliyet çerçevesinde Türkiye'yi tanıttık ve ülkemizi Taylandlılarla buluşturduk." ifadesini kullanan Akgün, seneye iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 60. yılı olacağını ve etkinlikte yer almanın gelecek yılki çeşitli kültür faaliyetleri için de bir başlangıç teşkil ettiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA