Markaların Sosyal Medya Rekabeti Artıyor

Markaların sosyal medya performansını ölçümleyen SocialBrands, 1-30 Kasım döneminde sosyal medyanın en başarılı markalarını açıkladı. SocialBrands’de bu ay zirveyi 10 Kasım ve Öğretmenler Günü’nde güçlü iletişim yapan markaların paylaşması dikkat çekti.

Markaların Sosyal Medya Rekabeti Artıyor
Sosyal medya marka endeksi SocialBrands, 23 binden fazla markanın Facebook, Twitter ve Instagram’daki tüm verilerini inceleyerek sosyal medyanın en güçlü markalarını belirledi.

En Başarılı Markalar

Tüm kanallarda toplam 1,4 milyondan fazla sosyal medya iletisi ve 800 milyondan fazla kullanıcı etkileşiminin istatistiksel olarak incelendiği SocialBrands Aralık sonuçlarına göre sosyal medyada bu ay ilk 10’da yer alan markalar sırasıyla Koç Holding, Madame Coco, Filli Boya, Turkcell, Türk Hava Yolları, Mercedes-Benz Türkiye, Zen Pırlanta, Ziraat Bankası, Türk Telekom ve Enza Home oldu.

10 Kasım’da markalar Atatürk’ü andı

Markaların Facebook, Twitter ve Instagram’da 1-30 Kasım döneminde en çok dikkat çeken paylaşımları, 10 Kasım’da paylaştıkları Mustafa Kemal Atatürk videoları oldu. Koç Holding’in #AtatürküGördüm, Filli Boya’nın #İlelebet; Hyundai Türkiye, Yataş, Enza Home ve Türk Telekom’un #10Kasım ve Sabancı Holding’in #Sensiz79Yıl etiketleriyle paylaştığı video ve içerikler kullanıcılardan çok sayıda beğeni aldı ve paylaşıldı.

Turkcell’in #ÖğretmenDemek etiketiyle paylaştığı 24 Kasım Öğretmenler Günü videosu, kullanıcılar tarafından yoğun şekilde beğenilirken; dönem içerisinde öne çıkan diğer içerikler arasında Ziraat Bankası’nın 154. Yıl kampanyası ve Türk Hava Yolları’nın seyahat odaklı başarılı paylaşımları yer aldı.

Telekomünikasyonda zirve Turkcell’in

Telekomünikasyon sektöründe üç operatörün rekabeti, SocialBrands’te de kendini gösterdi. İlk 100 marka arasında Turkcell dördüncü, Türk Telekom ise dokuzuncu sırada yer aldı. Vodafone Türkiye ise rekabette geride kalarak 74. sıraya yerleşti.

Otomotivde sosyal medya yarışı hızlanıyor

Otomotiv sektörünün sosyal medya yarışı yine tüm hızıyla devam etti. Top100 sıralamasında Mercedes-Benz Türkiye altıncılığa yerleşirken, 11. sıradaki Ford Türkiye ve 14. sıradaki BMW Türkiye, yükselen performanslarıyla ön plana çıktı. Otomotiv, aynı zamanda ilk 100’de en çok yer alan sektör oldu. Toplam 11 otomobil üreticisi ilk 100’de yer buldu.

Bankacılık ve giyim öne çıktı

SocialBrands Aralık sıralamalarında Top100’de otomotivden sonra en çok dikkat çeken sektörler bankacılık ve giyim oldu. Sekizer farklı banka ve giyim markası Top100’de yer alırken, üniversiteler ve teknoloji üreticileri yedişer marka ile en başarılı diğer sektörler oldular.

Instagram’da görsellik ön planda

Facebook sıralamalarında Madame Coco, Turkcell ve General Mobile, Twitter’da ise Denizbank, Türk Telekom ve Ford Türkiye başarılı performanslarıyla dikkat çekti. Instagram’da ise güçlü görsel içerikler kullanan giyim, kişisel bakım ve otomotiv markaları ön plana çıktı.

Markalar en çok iletiyi Twitter’da paylaşıyor

SocialBrands’te başarılı sonuçlar alan markalar, istikrarlı ileti paylaşımları ve aldıkları yüksek etkileşim ile dikkat çekti. İlk 100’de yer alan markalar Facebook ve Instagram’da ortalama günde bir, Twitter’da ise günde iki ileti paylaştı. İlk 100’de yer alan markalar tarafından paylaşılan 13,7 bin ileti, toplam 16,7 milyon etkileşim aldı. Tüm kanallarda toplam etkileşim sayısı en çok olan markalar ise Madame Coco, Zen Pırlanta ve English Home oldu.

23 bin marka, 1,4 milyon ileti incelendi

Markalara özel sosyal medya takip, yönetim ve analiz araçları sunan akıllı iş platformu BoomSonar Suite’in gelişmiş teknolojisi ve BoomSocial’ın detaylı verilerini kullanan SocialBrands algoritması, 23 binden fazla markanın tüm sosyal medya aktivitelerini big data (büyük veri) prensiplerine bağlı kalarak analiz ediyor. Sayfaların toplam etkileşim sayısı, hayran sayısı, hayran artışı, büyüme istikrarı, etkileşimlerin iletilere göre dağılımı, beğeni, yorum, paylaşım, retweet oranları, sayfanın ay boyunca paylaştığı ileti sayısı, farklı ileti türlerinin kullanım oranları, iletilerde hashtag ve mention kullanımı, sayfa bilgileri gibi toplam otuzdan fazla kriter, markaları istatistiksel ve objektif bir şekilde analiz eden algoritmanın temelini oluşturuyor.

Ücretsiz sosyal medya ölçümleme ve analiz sistemi BoomSocial’ın verilerinin ve eş zamanlı iş platformu BoomSonar’ın altyapısının kullanıldığı SocialBrands, markaları ve sektörleri verilere dayalı ve objektif bir şekilde incelemek ve buna uygun strateji geliştirmek isteyenler için büyük bir fırsat sunuyor.
Kaynak: İHA