Edirne'deki Tarihi Türk Ocakları Binası Restore Ediliyor

Harabeye dönen tarihi bina Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından aslına uygun olarak restore edilirken, çalışmalarının tamamlanmasının ardından Devlet Türk Müziği Topluluğu tarafından kullanılacak.

Edirne’deki tarihi Türk Ocakları binası Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore ediliyor.

Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, restorasyon çalışmalarının 2019’un başında tamamlanacağını söyledi.

Asırlık binanın kent tarihi açısından önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Hacıoğlu, şöyle devam etti:

"1900 yılında inşa edilen bu bina 1905 yılında yaşanan Büyük Edirne yangınında Kaleiçi semtinde bulunan birçok bina gibi büyük zarar görüyor. Ardından Rum aile tarafından Edirne’nin en güzel sivil mimari örneklerinden biri olarak yapılıyor. Cumhuriyet dönemiyle birlikte mülkiyetinin devletin eline geçmesiyle birlikte kız yurdu, şehir lokali ve devlet hastanesi olarak kullanılan bina en uzun süre ve Türk Ocakları olarak kullanılıyor. Hatta bu binanın önünden geçen cadde de Türk Ocakları Caddesi’dir.

Cumhuriyetimizin banisi Mustafa Kemal Atatürk’te 24 Aralık 1930 yılında bizzat bu binayı ziyaret edip halkla bir araya geliyor. 1997 yılında Kültür Bakanlığı’na tahsis edilen bina uzun yıllar kullanılmasından ve tarihi yapısından dolayı restorasyona ihtiyaç duydu. 2008 yılında proje çalışmalarına başlandı. Restorasyon ve röleve projelerinin hazırlanmasıyla birlikte 2015 yılının temmuz ayında çalışmalar başladı. 2019’un ocak ayında çalışmaların tamamlanması hedefleniyor. Projenin toplam maliyeti de yaklaşık 4 milyon 500 bin lira."

Hacıoğlu, tarihi yapının sanat faaliyetlerine hizmet vereceğini belirterek, "Tarihi binanın titizlikle restore edildiğini ve tamamlanmasının ardından kültür ve sanat faaliyetlerine uygun şekilde değerlendirileceğini bildirdi. Hacıoğlu, "Bu bina Türk Ocakları misyonundan farklı olarak kültür ve sanatın kalbi olan Devlet Türk Müziği Topluluğu’na hizmet etti uzun bir süre. Restorasyonun ardından da yine bu bina Devlet Türk Müziği Topluluğu’nun binası olarak kullanılarak sanata hizmet edecek." diye konuştu.

Kentin en görkemli sivil mimari örneklerinden biri olan tarihi bina uzun yıllar Türk Ocakları Edirne Şubesi tarafından kullanıldıktan sonra 1997 yılında Devlet Türk Müziği Topluluğu’na tahsis edildi ve 2014 yılına kadar hizmet verdi.

Kaynak: AA