DERLEME - 'Doğu Anadolu'da Kış' Başlıklı Haberlerimizi Derleyerek Yayımlıyoruz.Saygılarımızla.AA

Bölge genelinde etkili olan soğuk hava nedeniyle bölgenin en sıcak kenti olan Iğdır'da da mevsimin ilk karı yağdı Ardahan'da kar ve soğuk hava nedeniyle Van Gölü'nden sonra en büyük 2'nci göl olan Çıldır ilçesindeki Çıldır Gölü donmaya başladı Doğu Anadolu'da dünden beri etkili olan kar yağışının etkisini sürdürmesi bekleniyor Kar yağışı sebebiyle Kars ve Ardahan'da ulaşımda aksamalar yaşandı.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan kar yağışı ve soğuk hava hayatı olumsuz etkiledi.

Bölgede dün etkili olan yoğun sisin ardından dün akşam saatlerinde Erzurum, Kars, Ağrı, Ardahan ve Erzincan'da kar etkili olmaya başladı.

Gece saatlerinde özellikle yüksek kesimlerde etkisini artıran kar nedeniyle sabah saatlerinde iş yerlerine ve okula gidenler ile sürücüler zor anlar yaşadı.

Ağrı'da kent merkezi ve ilçelerde günün ilk saatlerinde etkili olan kar yağışı nedeniyle 4 mahallenin yolu ulaşıma kapandı.

Kapanan yolların açılması için İl Özel İdaresi ekiplerince çalışmalar başlatıldı.

Kentte kar yağışının ardından Karayolları 123'üncü Şubesi ekipleri, Ağrı-İran ile Ağrı-Erzurum karayollarında kar temizleme ve tuzlama çalışması yürütürken, Ağrı Belediyesi ekipleri ise ana arterler, cadde ve sokaklarda karla mücadele çalışması yapıyor.

Ağrı Valisi Süleyman Elban, yaptığı açıklamada, kış mevsiminde vatandaşların olumsuz hava şartlarından en az derecede etkilenmeleri için personel, araç ve gereçlerle 24 saat ulaşılabilir kamu hizmeti sunmayı hedeflediklerini söyledi.

Elban, karla mücadelenin etkin şekilde yürütülmesi ve kırsalda yaşayan vatandaşların mağdur olmaması için "Karla Mücadele Eylem Planı" hazırlandığını belirterek, ekiplerin kış boyunca 7 gün 24 saat hizmet vereceğini aktardı.

Bölgede kış mevsiminin çetin ve uzun sürdüğünü dile getiren Vali Elban, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Karla Mücadele Eylem Planı ile grup köy yolları, taşımalı eğitim ve nüfus bakımından yoğun köy yollarının ulaşıma açılmasına öncelik vereceğiz. Ancak sağlık, mahsur kalma, cenaze gibi acil durumlarda en yakın karla mücadele ekibi, talep edilen yere yönlendirilecek. Araç parkımızda modeli yüksek greyder, dozer, kar bıçaklı kamyon, treyler, loder ve JCB olmak üzere toplam 75 iş makinemizi karla mücadeleye hazır hale getirdik. Buna bağlı olarak 80 personelimizi de görevlendirdik. Araçlarımızın gerekli kış bakımlarını tamamlayarak, dinamik ve seri hareket edebilecek ekipler kurduk."

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Erhan Tenekeci ise kentte kışın çok sert geçtiğini ve karla mücadelenin kendileri için önem arz ettiğini söyledi.

Geçen yıl karla mücadele kapsamında 33 bin kilometre yol ağını ulaşıma açtıklarını belirten Tenekeci, "Kışın soğuktan pencere açılmaya korkulurken, bizim arkadaşlarımız yol açmak için uğraşacaklar. Karla mücadelede görev yapmak aynı zamanda fedakarlık ve gönül işidir." dedi.

Karla mücadelede asılsız ihbarlar yapılmamasını isteyen Tenekeci, yanlış ihbar yapanlar hakkında yasal sürecin işletileceğini de sözlerine ekledi.

Karın etkili olduğu Hamur ilçesinde ise Belediye Başkanı Cezmi Ergül başkanlığındaki ekipler, sabahın erken saatlerinden itibaren ana yollarda ve mahalle aralarında kar temizleme çalışmaları başlattı. Vatandaşlar da ev ve iş yerlerinin önünde kar temizliği yaptı.

Tutak-Hamur Karayolu'nda da kar yağışı nedeniyle sürücüler zor anlar yaşadı.

- Ardahan

Ardahan'da ise kar ve soğuk hava nedeniyle Van Gölü'nden sonra en büyük 2'nci göl olan Çıldır ilçesindeki Çıldır Gölü de soğuktan donmaya başladı.

Toplam 124 kilometrekare alana sahip gölün yüzeyinin özellikle doğu kesimlerinde donma meydana geldi.

Yılın büyük bölümünde yüzeyi tamamen buzla kaplanan gölün, şu sıralar kıyıya yakın kesimlerindeki buz kalınlığı 2 santimetreye ulaştı.

Soğuk hava sebebiyle kıyısındaki ağaçlar da kırağı ile kaplanan gölün üzerinde meydana gelen sis, kartpostallık görüntüler oluşturdu.

Göldeki balıkçılardan Talip Akkuş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Çıldır Gölü'nün bu yıl da donmaya başladığını belirterek, "Artık Çıldır Gölü donmaya başladı. Bundan sonra su yerine buzdan ova olarak göreceğiz. Bu 7-8 ay boyunca böyle olacak." diye konuştu.

İnce buz tabakasına aldırmayan bazı vatandaşlar buzun üzerinde gezmeye başladı.

- Iğdır

Mikroklima özelliği sebebiyle Doğu Anadolu'nun en sıcak kenti olan Iğdır'da da şehir merkezine mevsimin ilk karı yağdı.

Sabah saatlerinde şehir merkezinde yağmaya başlayan kar, ilerleyen saatlerde yerini karla karışık yağmura bıraktı.

Yüksek kesimlerde karın etkisini göstermeye davam ettiği kentte hava sıcaklığı 3 dereceye kadar düştü.

Vatandaşlardan Muzaffer Aktaş, Iğdır'da sabah kalktıklarında mevsimin ilk karının yağdığını gördüğünü söyledi.

Bu yıl havaların geçen yıla göre daha ılık geçtiğini anlatan Aktaş, "Geçen yıla göre bu yıl hava daha güzel geçiyor. Bu da bizi sevindiriyor. Çünkü bu yıl hayvan yemi ve saman çok pahalı, havaların sıcak geçmesi hayvan üreticileri için iyi olacaktır." şeklinde konuştu.

- Erzincan

Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde, gece saatlerinde etkili olan karla karışık yağmur, sabah saatlerinde kara dönüştü.

Yoğun kar nedeniyle Erzincan-Erzurum Karayolu'nda sürücüler ilerlemekte güçlük çekerken, bazı sürücüler araçlarıyla yol kenarında beklemek zorunda kaldı.

İlçede karayolları ekipleri yollarda kar küreme çalışması yaparken, belediye görevlileri de ilçe merkezinde kar temizleme çalışması yürütüyor.

- Kars

Kars'ta olumsuz hava koşulları dolayısıyla bölgelerde araçlar ilerlemekte zorluk çekerken, yolda kalan bazı araçları vatandaşlar itmeye çalıştı.

Sürücülerin ilerlemede güçlük çektiği Kars-Erzurum Karayolu'nda da karayolları ekipleri tuzlama ve kar küreme çalışması gerçekleştiriyor.

Kars Belediyesi, İl Özel İdaresi ve Karayolları 18'inci Bölge Müdürlüğü ekipleri kar temizleme çalışması yapıyor.

Kar kalınlığı ilçe merkezinde 15, Cıbıltepe Kayak Merkezi'nde ise 30 santimetre olarak ölçüldü.

- Erzurum

Erzurum'da günün ilk saatlerinde etkili olan kar, kısa sürede kent merkezinin tamamını beyaza bürüdü.

Sokak ve caddelerde yürüyen vatandaşlar ile sürücülere zor anlar yaşatan karın ardından Büyükşehir Belediyesine bağlı karla mücadele ekipleri yollarda kar küreme ve tuzlama çalışması yürüttü.

Park ve bahçelerin beyaz örtüyle kaplandığı kentte, belediye ekipleri de kaldırımlarda ve parklarda kar temizleme çalışması yaptı.

- Hava ulaşımına kar engeli

Kars'ta gece saatlerinde başlayıp sabah saatlerinde etkisini artıran ve yoğun şekilde devam eden kar yağışı, hava ulaşımını da olumsuz etkiledi.

AnadoluJet'in saat 10.30'da yapılması planlanan Ankara-Kars seferi, Kars'taki yoğun kar yağışının görüş mesafesini düşürmesi yüzünden karşılıklı iptal edildi.

Erzurum'da da kar yağışı yüzünden saat 06.10'da Erzurum Havalimanı'ndan İstanbul'a yapılması planlanan Türk Hava Yolları'nın (THY) seferi 14.00'e, aynı havalimanından saat 10.00'da Ankara'ya yapılacak olan AnadoluJet'in uçak seferi de 15.00'e ertelendi.

- Doğu Anadolu'da kar etkisini sürdürecek

Meteoroloji 12'nci Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, bölge genelinde havanın parçalı ve çok bulutlu, aralıklı kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Kar yağışının Erzurum, Erzincan, Kars, Ağrı ve Ardahan'da halen etkisini sürdürdüğü bölgede, yağışların Iğdır ve çevresinde karla karışık yağmurlu olması bekleniyor.

Rüzgarın güney ve güneybatı yönlerinden hafif, zaman zaman orta kuvvette esmesi beklenen bölgede, yer yer sis ve pus hadisesi olacak.

Bölge genelinde kar yağışı beklendiğinden, meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı yetkililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olunması uyarısında da bulunuldu.

Sıcaklığın mevsim normallerinde seyredeceği bölgede, en düşük hava sıcaklığı Iğdır'da 2, Erzincan'da 0, sıfırın altında olmak üzere Kars'ta 6, Ardahan'da 3, Ağrı'da 2 ve Erzurum'da 1 derece ölçüldü.

Günün en yüksek sıcaklığı ise Iğdır'da 8, Erzincan'da 2, Ağrı'da 2, sıfırın altında olmak üzere Erzurum ve Kars'ta 1, Ardahan'da ise 3 derece olması bekleniyor.

Bölgede kar yağışı ve ekiplerin karla mücadele çalışması ise sürüyor.
Kaynak: AA