CHP'den Siyasette Kadın Temsil Oranının Artırılması Teklifi

CHP, siyasette kadın temsil oranının artırılması için kanun teklifi verdi.

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç'un imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan kanun teklifi, Siyasi Partiler Kanunu ile Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunda değişiklik yapıyor.

Teklif, partilere, hem kadın hem erkeklerin en az üçte birinin milletvekili seçilmesini garanti altına alması yükümlülüğünü getiriyor. Buna göre, partiler, milletvekilliği genel veya ara seçimlerinde, adaylık için başvuran ve adaylığı uygun bulunanlar arasından adayların tespitini; her bir seçim çevresinde her iki cinsiyetin en az üçte biri oranında temsilini sağlayacak. Partiler, serbest, eşit, gizli oy, açık tasnif esasları çerçevesinde, tüzüklerinde belirleyecekleri usul ve esaslardan herhangi biri veya birkaçıyla bunu yapabilecek.

Siyasi partiler, belediye meclisi üyelikleri ile il genel meclisi üyelikleri asıl ve yedek aday listelerini, her iki cinsiyetin, en az üçte biri oranında temsiline olanak sağlayacak şekilde belirleyecek.

Teklifin gerekçesinde, Türkiye'de kadınlara seçme ve seçilme hakkının, bundan 83 yıl önce, 5 Aralık 1934'teki anayasa değişikliğiyle tanındığı anımsatıldı.

İsviçre, İtalya, Fransa, İspanya, Yunanistan gibi Avrupa ülkelerinden çok daha önce seçme ve seçilme hakkına kavuşan Türk kadınının, son yıllarda yaşanan gelişmelere rağmen seçilme hakkının kullanılmasında dünya sıralamasında hala sonlarda yer aldığı belirtildi.

Dünyada 178 ülke parlamentosunun üye olduğu Parlamentolararası Birlik'in 1 Ekim 2017 tarihi itibarıyla hazırladığı listeye göre kadınların meclisteki temsili açısından Türkiye'nin 189 ülke arasında 133., kadın bakan sıralamasında ise 168. sırada yer aldığı ifade edildi.

Mecliste kadın temsil oranının yüzde 14, kadın milletvekili sayısının ise 76 olduğuna, 1 Kasım seçimlerine göre 43 ilden hiç kadın milletvekili çıkmadığına işaret edildi.

Yerel meclislerde de durumun farklı olmadığının belirtildiği gerekçede, şunlar kaydedildi:

"Mevcut koşullar kadınların ulusal ve yerel meclislerde daha çok temsil edilmesini engellemektedir. Son yıllarda kısmi bir ilerleme kaydedilse de sonuçlar kadınların parlamentoda yeterli oranda temsil edilmediğini açıkça göstermektedir. Kadınların daha çok ulusal ve yerel meclislerde temsil edilmesi için pozitif ayrımcılığa ihtiyaç vardır. Yasal düzenlemelerle erkeklere göre siyasi yarışlarda daha zayıf kalan kadınların desteklenerek ülke yönetiminde daha çok söz sahibi olmalarının sağlanması bir zorunluluk arz etmektedir. Ülkemizde hayatımızın her alanında yer alması gereken kadınların TBMM'de de aynı şekilde temsil edilmeleri gerekir."

Kaynak: AA