Başbakan Başdanışmanı Şen Açıklaması

'Türkiye bugün bölgesel bir güçtür. Halimiz bölgesel güç, geleceğimiz yani hedefimiz küresel güç'

Başbakan Başdanışmanı ve Türkiye Gençlik Vakfı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Mustafa Şen, "Türkiye bugün bölgesel bir güçtür. Halimiz bölgesel güç, geleceğimiz yani hedefimiz küresel güç." dedi.

Şen, Çukurova Üniversitesi Meslek Yüksekokulu'nda Türkiye Gençlik Vakfı Adana İl Temsilciliği tarafından düzenlenen "Yolumuz, Halimiz, Hedefimiz" başlıklı konferansta yaptığı konuşmada, kendisi ve onunla yaşıt olanların her on yılda bir askeri darbelerin yapıldığı, ülkenin darbeyle 20 yıl geriye götürüldüğü esaret altında bir ülkede doğduklarını kaydetti.

Doğukları yıllarda Türkiye'nin gücünün kendine bile yetmediğini hatırlatan Şen, gençlere tavsiyede bulunarak, "Anne, babalarınız çalıştı, gecesini gündüzüne kattı. Türkiye bugün bölgesel bir güçtür. Halimiz bölgesel güç, geleceğimiz yani hedefimiz küresel güç. Biz bu kadarını yapabildik. Sizler büyüklerinizden devralacağınız Türkiye'yi küresel güç haline getirmelisiniz." diye konuştu.

Bölgesel güç konusunu Kudüs ile ilgili açıklamalarla ilgili örneklerle açıklayan Şen, şöyle devam etti:

"Trump diyor ki 'Kudüs'ü başkent ilan edeceğiz'. Türkiye'nin Cumhurbaşkanı da 'Edemezsiniz, bunun faturası ağır olur. Orası Müslümanların kırmızı çizgisidir' diyor. Arkasından Beyaz Saray açıklama yapıyor, 'ertelenebilir' şeklinde. Bunu 30, 20, 50 sene önce Türkiye deseydi Türkiye'ye sadece gülerlerdi. Amerikan başkanı bir şey diyecek de sen onun aleyhine bir şey söyleyeceksin, imkansız. Ama çıktı bu ülkenin Cumhurbaşkanı dedi ki 'Orası Müslümanların kırmızı çizgisidir.' Beyaz Saray ne yaptı, geri adım attı. Beyaz Saray, kendi başkanlarının hilafına Türkiye Cumhurbaşkanı yapamazsınız dediği için kendi başkanlarının hilafına açıklama yaptı. İşte bu bölgesel güç olmaktan. Kendi bölgendeki en büyük aktör olmak demek."

Bundan 20 yıl önce Türkiye'nin milli savunmasındaki milli payının yüzde 20'nin altında olduğunu anımsatan Şen, bugün savunma sanayinin yüzde 65'ini Türkiye'nin ürettiğini, Cumhuriyetin 100. kuruluş yıl dönümünde bu payın yüzde 75'e çıkacağını kaydetti.

Almanya'nın 15 yıl önce Türkiye'nin 15 katı olduğunu, bugün ise yaklaşık 4 katı olduğunu, aradaki farkın kapatıldığını belirten Şen, aynı durumun İngiltere, ABD, Fransa için değişmediğini ifade etti.

Şen, yeterince çalıştıklarını, ellerinden geleni yaptıklarını ve sıranın gençlerde olduğunu belirterek, ülkenin küresel güç haline gelme işinin artık gençlerin işi olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA