Artvin'de Üniversite Öğrencileri Kadına Şiddete Dikkat Çekmek İçin Sosyal Deney Yaptılar

ARTVİN – Artvin’de öğrenim gören bir grup üniversite öğrencisi son zamanlarda artan ve gündemden hiç düşmeyen kadına şiddete dikkat çekmek için sosyal bir deney gerçekleştirdi.

Artvin'de Üniversite Öğrencileri Kadına Şiddete Dikkat Çekmek İçin Sosyal Deney Yaptılar
Artvin Çoruh Üniversitesi Sağlık Bilimleri Hemşirelik Bölümü’nde öğrenim gören ve proje ödevi olarak hazırlayacakları kadına şiddet temalı sunumlarında öğretmenlerinin isteği dışına çıkıp bir de sosyal deney yapmak isteyen Mustafa Karslıoğlu, Rabia Günay, Yasin Ak, Veysel Erdil, Fatma Erdal ve Murat Uçman isimli üniversite öğrencileri hemen bir senaryo yazarak kendilerine bir mekan seçti. Artvin il merkezinde bulunan bir kafede Fatma Erdal isimli kadın ve Murat Uçman isimli erkek öğrenci karşılıklı bir masaya oturdu. Çift rolü yapan öğrenciler rol icabı kadının telefonla uzun süre konuşmasının üzerine tartışmaya başladı.

Kadının telefonla uzun süre konuşmasından ve sesli gülmesinden rahatsız olduğunu dile getirmeye çalışan erkek sesini git gide yükseltmeye başladı.

Kadın erkeğin bağırmaması gerektiğini söylese de çabaları işe yaramadı ve erkek git gide kadına yüklenmeye devam etti. Etraftaki meraklı bakışlar ise ses yükseldikçe artmaya devam etti.

Erkek masadan kalkmak isteyen kadını kolundan tutup sertçe masaya geri çekince kafedeki herkesin bir anda gözleri masaya doğruldu. Erkek sesini biraz daha yükselttiğinde hemen yan masa tarafından ‘Seni mi dinleyeceğiz’ şeklinde uyarıldı. Biraz daha sesini yükselten erkeğe bu sefer tepkiler daha ağır oldu. Bir başka masada oturan kişi tarafından sertçe uyarılan genç ikinci kez özür dilemek zorunda kaldı. Tartışma devam edince ise kafedeki bazı masalar gencin başında toplanarak kadına bağırmanın erkekliğe sığmayacağını dile getirdi. Ortam gittikçe kalabalıklaşınca sosyal deney son bulmak zorunda kaldı. Bu anlar gizli kamera ile an ve an görüntülendi.

Artvin’de gerçekleştirilen sosyal deneylerinin olumlu sonuç verdiğini ve bu nedenle çok mutlu olduklarını dile getiren üniversite öğrencisi Mustafa Karslıoğlu “Dünyada ve ülkemizde kadına şiddet olayları gittikçe artmaktadır. Bugün bir metroda, veya sokakta kadınları şiddete maruz kalırken insanlar müdahale dahi etmiyor. İnsanlar gerçekten duyarlı mı diye ölçmek için böyle bir sosyal deney yaptık. Öncelikle güzel tepkiler aldık, belki de Artvin’de olduğumuz için böyle bir sonuç çıktı. Çünkü Artvin halkı gerçekten kadına şiddete karşı gerçekten tepkili bir halk. Bizim için halkın duyarlı olduğunu bilmek güzel bir şey. Kadına şiddet bizi üzen bir şey çünkü her kadın bir anne adayıdır” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA