Yıldırım, Kore İş Dünyası Temsilcileriyle Bir Araya Geldi

Başbakan Yıldırım: (2) 'Memnuniyetle şunu söyleyebilirim ki son yıllarda ülkemizin prestij projelerinden Avrasya Tüneli, Çanakkale Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve havaalanları gibi altyapı projelerinde hatta demiryolu sektöründe, elektrik, enerji projelerinde Kore firmaları önemli ölçüde yer alıyor. Bundan sonra bu varlıklarının daha da artarak devam etmesini arzu ediyoruz' 'Geldiğimiz noktada ticaret, ekonomi, yatırımlar iki ülkenin potansiyelini yansıtıyor mu, diye düşündüğümüzde ne yazık ki buna 'evet' demek mümkün değil. Topu topu 7 milyar doların altında bir ticaret hacmine sahibiz. Hem miktar olarak bu çok düşük hem de burada denge de bozulmuş vaziyette' 'İki ülkenin nüfusunu topladığımızda 130 milyonu geçiyor, 1015 milyar dolar karşılıklı ticaret kolaylıkla başarılabilecek bir hedeftir'

Başbakan Binali Yıldırım, "Memnuniyetle şunu söyleyebilirim ki son yıllarda ülkemizin prestij projelerinden Avrasya Tüneli, Çanakkale Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve havaalanları gibi altyapı projelerinde hatta demiryolu sektöründe, elektrik, enerji projelerinde Kore firmaları önemli ölçüde yer alıyorlar. Bundan sonra bu varlıklarının daha da artarak devam etmesini arzu ediyoruz. Bunun için her türlü imkan mevcuttur. Gereken her türlü desteği veriyoruz, vermeye devam edeceğiz." dedi.

Yıldırım, resmi temaslarda bulunduğu Güney Kore'nin başkenti Seul'deki Lotte Oteli'nde, Kore iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldiği akşam yemeğinde bir konuşma yaptı. Yıldırım, Türkiye'nin altyapıda, üretimde, orta ve yüksek teknolojiklere yönelik araştırma-geliştirme faaliyetlerinde ciddi kararlar alan ve bu çalışmaları ciddi anlamda destekleyen bir ülke konumunda olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin Gayrisafi Milli Hasılası'nın (GSMH) yüzde birinden biraz fazla rakamın, teknoparklara kaynak olarak ayrıldığını aktaran Yıldırım, "Gelecek 10 yıl içerisinde bunu yüzde 2,5'e çıkarmayı hedefliyoruz. Bütün bunlar hem teknoloji ağırlıklı katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi hem de Türkiye'nin etrafındaki ülkelere bunların sağlanması için." ifadelerini kullandı.

Yıldırım, bir hukuk devleti olan Türkiye'de her türlü yatırımın, kanunların ve Anayasa'nın güvencesi altında olduğuna işaret ederek, bunu Güney Kore'de Türk ortaklarıyla iş yapan firmaların iyi bileceğini kaydetti.

- "Önümüzde büyük fırsatlar var"

Başbakan Yıldırım, Türkiye'de 1980'li yıllar hatta daha öncesinden beri iş yapan firmaların bulunduğunu ve bu firmaların faaliyetlerini Türkiye'nin çevresindeki ülkelerde de genişlettiğini belirterek, "Dolayısıyla önümüzde büyük fırsatlar var. Cumhuriyet'in 100. yılına doğru giderken iddialı hedeflerimiz var. Altyapıda, enerjide, bilgi iletişim teknolojilerinde, savunma sanayisinde ciddi yatırım fırsatlarımız mevcut. Bunların tabii tamamını bütçe imkanlarıyla yapmamız söz konusu değil. Bunu zaten yapmak istesek de yapamayız." değerlendirmesinde bulundu.

Genel bütçe anlamında da birçok alanda ihtiyaçların bulunduğunu vurgulayan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle büyük ölçekli projelerin genel bütçeden finansmanını düşünmüyoruz. Geçtiğimiz 15 yılda, benim de 10-12 yılını bakan olarak geçirdiğim hükümetlerimiz döneminde yaklaşık 60 milyar dolarlık önemli altyapı projelerini kamu-özel sektör iş birliğiyle gerçekleştirdik. Bundan sonra yapacağımız yatırımların en az üçte birini de aynı yöntemle gerçekleştirmeyi hedefliyoruz."

- "10-15 milyar dolar karşılıklı ticaret kolaylıkla başarılabilecek bir hedef"

Başbakan Yıldırım, Türkiye ile Güney Kore arasındaki ilişkilere de değinerek, iki ülke arasındaki dostluğu ve tarihi bağları çok önemsediklerini ifade etti.

Yıldırım, "Geldiğimiz noktada ticaret, ekonomi, yatırımlar iki ülkenin potansiyelini yansıtıyor mu, diye düşündüğümüzde, ne yazık ki buna 'evet' demek mümkün değil. Topu topu 7 milyar doların altında bir ticaret hacmine sahibiz. Hem miktar olarak bu çok düşük hem de burada denge de bozulmuş vaziyette. İki ülkenin nüfusunu topladığımızda 130 milyonu geçiyor, 10-15 milyar dolar karşılıklı ticaret kolaylıkla başarılabilecek bir hedeftir." şeklinde konuştu.

Bunu yaparken ticaret dengesinin de gözetilmesi gerektiğini belirten Yıldırım, bu dengenin şu anda 10 kat Türkiye'nin aleyhine gelişmiş durumda olduğunu, bunun da zaman içinde telafi edilmesi gerektiğini vurguladı.

Halihazırda teknoloji ürünlerinin ithal edildiğini aktaran Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bunun yanı sıra Türkiye'de daha fazla Türk ortaklarla yatırıma girilirse, oradaki yerlileştirme çalışmalarına hız verilirse, bu aradaki fark da kapanmış olur. Bu yatırımlarla dengeli büyüme iki ülke arasındaki ticarette sağlanmış olur. Memnuniyetle şunu söyleyebilirim ki son yıllarda ülkemizin prestij projelerinden Avrasya Tüneli, Çanakkale Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve havaalanları gibi altyapı projelerinde hatta demiryolu sektöründe, elektrik, enerji projelerinde Kore firmaları önemli ölçüde yer alıyorlar. Bundan sonra bu varlıklarının daha da artarak devam etmesini arzu ediyoruz. Bunun için her türlü imkan mevcuttur. Gereken her türlü desteği veriyoruz, vermeye devam edeceğiz."

- "Güney Koreli yatırımcıların öneminin farkındayız"

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkanı Arda Ermut da programda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son 20 yılda yaşadığı başarı hikayesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyonuyla gerçekleştiğini söyledi.

Güney Kore'den Türkiye'ye gelecek doğrudan yabancı yatırımlara büyük önem verdiklerini belirten Ermut, "Güney Koreli yatırımcıların öneminin farkındayız. Gerçekten Güney Kore bizim için de son derece önemli bir hedef ülke. Türkiye'de 326 Koreli şirket var ve milyonlarca dolar yatırımları mevcut. Bu yatırımların devam etmesini umuyoruz. Tüm kamu kurumlarıyla daha önce olduğu gibi Güney Koreli yatırımcıların yanındayız ve yanlarında olmaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Doğrudan Başbakana bağlı bir kurum olarak Güney Koreli yatırımcılara, Türkiye'deki yatırımları konusunda yardımcı olacaklarını belirten Ermut, "Gerçekten de burada biz Ajans olarak yatırımcılarla doğrudan etkileşim halindeyiz ve Türkiye'yi bölgesel bir aktörden ziyade dünya çapında bir aktör olarak görmek için elimizden geleni yapıyoruz. Sayın Başbakanımızın da liderliği sayesinde Ajansımız, bundan böyle çok daha önemli yatırım projelerini hayata geçirecek." ifadelerini kullandı.

Programa, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın, Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ ile milletvekilleri ve diğer yetkililer de katıldı.

(Bitti)
Kaynak: AA