Türkiye-Kazakistan Diplomatik İlişkilerinin Kuruluşunun 25. Yıl Dönümü

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçiliği, Türkiye-Kazakistan diplomatik ilişkilerinin kuruluşunun 25. yıl dönümü münasebetiyle JW Marriot Otel'de program düzenledi.

Programa, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekulı, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Kazakistan-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Haluk İpek, eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve çok sayıda davetli katıldı.

Saparbekulı, açılış konuşmasında, Kazakistan'ın 1991'de ilan ettiği bağımsızlığını ilk tanıyan ülkenin Türkiye olduğunu, 2 Mart 1992'de de iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulduğunu anımsattı.

Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen EXPO fuarına dünyanın dört bir yanından katılım olduğunu dile getiren Saparbekulı, "Fuarın kapanış törenine Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın katılması tüm Kazak halkını onore etmiştir." dedi.

Saparbekulı, Kazakistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin her alanda ivme kazanarak stratejik iş birliği çerçevesinde geliştiğini kaydederek "Devlet başkanlarımız, çok sıkı diyalog içinde bu ilişkilerin gelişmesine büyük katkı sağlamaktadır." ifadesini kullandı.

Büyükelçi Saparbekulı, Türkiye'ye Kazakistan'a uluslararası arenada verdiği destekten dolayı teşekkürlerini sundu.

Açılış konuşmalarının ardından eski Kültür Bakanı Namık Kemal Zeybek, TBMM Kazakistan-Türkiye Dostluk Grubu Başkanı İpek, eski TBMM Başkanı Hikmet Çetin, Türk Dili Konuşan ülkeler İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Halil Akıncı, Şair Ali Akbaş, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu, Ahi Evran Üniversitesi Öğretim Üyesi Kürşad Zorlu, Dünya gazetesi Ankara temsilcisi Ferit Barış Parlak'a madalya takdim edildi.

Program daha sonra Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in kaleme aldığı Ulu Bozkır Öğütleri ve Kırgız yazarların kaleme aldığı "Nursultan Nazarbayev", "Ara Bulucu- Suriye Düğümü", "Yeni Vizyon, Yeni Boyut, Yeni Düzey" kitaplarının tanıtımı ve panelle devam etti.

Kaynak: AA