Son Yağmurlar Kuş Cennetine Yaradı

Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı Çetiner: 'Son yağışlarla 3 binden fazla kuş, Seyfe Gölü'nde konaklamaya başladı. Üç günlük yağışlarla gölde oluşan sulak alanlarda flamingoları, kazları, ördekleri ve yerel kuşlarımızı görüyoruz'

Ramsar Sözleşmesi dahil 3 ayrı kararla korunan Kırşehir'in Mucur ilçesindeki Seyfe Gölü Kuş Cenneti, yaz aylarında tamamen kurumasına rağmen son günlerdeki yağmurlarla flamingo, angut, ördek ve kazlar başta olmak üzere 3 bini aşkın kuşu ağırlamaya başladı.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) Kayseri Bölge Müdürlüğü ekiplerinin desteği ve Kırşehir Şube Müdürlüğünün yürüttüğü çalışmalarla kılçık kanallar yapılan gölde, yağışlarla yeniden sulak alanlar oluştu. Kuzeyden güneye göç eden göçmen kuşlar, su seviyesinin yükselmesiyle Seyfe Gölü Kuş Cenneti'nde konaklamaya başladı.

Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı Ömer Çetiner, gazetecilere yaptığı açıklamada, dünyanın önemli sulak alanlarından Seyfe Gölü Kuş Cenneti'ni besleyen Seyfe, Horla ve Malya ana pınarlarından tarım amaçlı su alınması nedeniyle yaz aylarında kuşların sulak alan bulmakta zorlandıklarını söyledi.

Gölün göçmen kuşların göç yolları üzerinde bulunduğunu aktaran Çetiner, kasım ayının son günlerinde ve aralık ayı başındaki yağışların göle hayat verdiğini ifade etti.

Çetiner, kuşların göldeki ortam iyi olduğunda burada konakladıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Yaz aylarında tamamen kuruyan Seyfe Gölü Kuş Cenneti'nde üç günlük yağışlarla su toplandı. Burada binlerce kuşumuz mevcut. Şu anda göç mevsimindeyiz. Kuzeyden güneye göç ediyorlar. Kuşlar konforlarına göre hareket ediyorlar. Gölü beslemesi gereken Seyfe, Horla ve Malya pınarlarından su girişinin olmaması, ümitleri sadece yağışlara bağladı. Seyfe pınarından mutlaka su girişinin sağlanması lazım. Buradan su girişi olursa oluşacak sazlıklar, tubalıklar kuşların barınmasına, yuva yapmasına ve üremesine sebep oluyor. Bu konudaki çalışmaların hızlanmasını, uluslararası öneme sahip Seyfe Gölü Kuş Cenneti'nin bir an önce eski güzel günlerine dönmesini istiyoruz."

Üç günlük yağışın kuş cennetine iyi geldiğini dile getiren Çetiner, "Son yağışlarla 3 binden fazla kuş Seyfe Gölü'nde konaklamaya başladı. Üç günlük yağışlarla gölde oluşan sulak alanlarda flamingoları, kazları, ördekleri ve yerel kuşlarımızı görüyoruz. Az bir suya bile kuşlarımız gelebiliyor. Kuşlar Seyfe Gölü'nü bizden çok daha fazla seviyor. Bizler de en az onlar kadar sevebilirsek gölümüz eski güzel günlerine kavuşacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de Ramsar Sözleşmesi dahil üç ayrı koruma sınıfına dahil ender sulak alanlardan Kırşehir'in Mucur ilçesindeki Seyfe Gölü, tarihi İpek Yolu üzerinde bulunuyor.

Göl, 187 çeşit kuş türüne ev sahipliği yapması, dünyada nesli tükenmekte olan 27 kuş türünü bünyesinde barındırması ve endemik bitkileriyle biliniyor.
Kaynak: AA