Memur Sen Genel Başkanı Yalçın Açıklaması

'Türkiye demokratikleşiyor, korku tünelinden çıkıyor, teneffüs imkanı yakalıyor. Ham demokrasi, tam demokrasi oluyor'

Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Türkiye demokratikleşiyor, korku tünelinden çıkıyor, teneffüs imkanı yakalıyor. Ham demokrasi, tam demokrasi oluyor." dedi.

Yalçın, Giresun Üniversitesi Güre Yerleşkesi'nde Eğitim-Bir-Sen Temsilciliğinin açılışında yaptığı konuşmada, çözüm odaklı sendikacılık anlayışıyla hareket ettiklerini söyledi.

"Muhalefet olsun" diye muhalefet etmediklerini belirten Yalçın, "Bir şeye karşı itirazımız varsa, 'Hayır' diyorsak, bir şeyi tenkit ediyorsak, mutlaka bir teklifimiz vardır. Dolayısıyla tenkit esaslı değil, teklif esaslı bir sendikayız. Onun için de tüm çalışmalarımız çözüme yöneliktir." ifadesini kullandı.

Yalçın, sendikaların Türkiye'de genelde kolay olanı seçtiğini savunarak şöyle devam etti:

"Kolay olan sorunları alt alta sıralayarak, onun üzerinden insanları kışkırtarak bunun üzerine yönelik örgütlenme ağı oluşturmak... Kalıcı olan sorunları alt alta değil, çözümleri yan yana koyabilmektir. Çözüm üzerinden konuşabilmektir. Bu bir eğitim sendikasıysa bu daha kıymetli yaklaşımdır çünkü meselelerin çözümü eğitimden geçiyor. Biz kurulurken temel yaklaşım olarak hakkımızı arayacağız ama başkasının hakkına girmeyeceğiz. Hakkımızı arayacağız ama haddimizi aşmayacağız. Demokratik sınırlar içerisinde, mevcut yasal zemin içerisinde kalarak haklarımızı arama, meşru haklar ile yasal haklar arasındaki makası kapatma gibi bir idealle yola çıktık. Bazı konular yasal olabilir ama meşru olmayabilir."

Türkiye'nin demokratikleştiğini, korku tünelinden çıktığını vurgulayarak "Teneffüs imkanı yakalıyor. Ham demokrasi, tam demokrasi oluyor. Böyle bir ortamda sürece en fazla katkı sunan, Türkiye'nin daha da demokratikleşmesi noktasında daha avantajlı kuruluşların başındayız." diye konuştu.

Yalçın, Türkiye ne kadar demokratik olursa sendikaların da o kadar güçlü olacağına dikkati çekerek "Yoksa demokratik olmayan zeminlerde sendikalar darbecilerin, vesayet odaklarının ya yandaşı, oyundaşı ya da payandası olurlar. Türkiye'nin geçmişi zaten bu fotoğrafları barındırıyor. O nedenle Eğitim-Bir-Sen kurulurken bu zeminlere itiraz olarak kurulmuş sendika. Hiçbir vesayet odağıyla bu anlamda işi olmamıştır. 25 yılı geride bırakmıştır, başı öne eğilmemiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Rektör Prof. Dr. Cevdet Coşkun ise Memur Sen'e bugüne kadar kamu çalışanlarının haklarının savunulması noktasındaki katkılarından dolayı teşekkür etti.

Coşkun, üniversitede hangi siyasi görüş ve sendikaya üye olursa olsun herkese eşit çalışma ortamı sunmak, onların haklarını korumak için hassasiyet gösterdiklerini de kaydetti.

Konuşmaların ardından Yalçın ve Coşkun, temsilciliğin açılışını gerçekleştirdi.
Kaynak: AA