Lavrov Açıklaması 'Hazar Denizi'nin Yasal Statüsüyle İlgili Çalışmalar Tamamlandı'

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın başkenti Moskova’da gerçekleşen Hazar Beşlisi Dışişleri Bakanları Toplantısı’ndan sonra yaptığı açıklamada, Hazar Denizi’nin yasal statüsüyle ilgili çalışmaların tamamlandığını söyledi.

Lavrov Açıklaması 'Hazar Denizi'nin Yasal Statüsüyle İlgili Çalışmalar Tamamlandı'
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’da gerçekleşen Hazar Beşlisi Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada Hazar Denizi’nin Hukuki Statüsü Sözleşmesine açık tüm önemli konular hakkında bir anlaşmaya vardıklarını söyledi.

Lavrov, "Hazar Denizi’nin Hukuki Statüsü Sözleşmesine açık tüm önemli konular hakkında bir anlaşmaya vardık. Büyük memnuniyetle söyleyebilirim ki, Hazar’ın hukuki statüsü ile ilgili sözleşmede açık kalan tüm önemli konularda sonuç elde ettik" dedi.

Tüm belgelerin uzmanlar düzeyinde hazırlandığını basın mensuplarına açıklayan Lavrov, "Kararlarımızın sözleşme ile birlikte onay için zirveye çıkarılmasını hedefliyoruz. Görüşmede özellikle deniz ortamının korunması ile ilgili yapılan Tahran anlaşmasının icrasındaki sorunu konuştuk. Bu anlaşma etrafında çevreye etkinin değerlendirilmesine yönelik protokolün kabulü konusunda anlaşmaya vardık. Biz bugünkü görüşmeyi olumlu olarak değerlendiriyoruz. 20 yıllık işin çalışmalarını neredeyse bitirdik. Hazırladığımız sözleşmenin metni diğer ülke başkanlarına sunulacak ve umuyoruz ki, onlar tarafından da desteklenecek" şeklinde konuştu.

Belge Kazakistan’da önümüzdeki yılbaşında gerçekleştirilmesi planlanan Hazar Ülkeleri Devlet Başkanları 5. Zirvesi’nde imzalanması planlanıyor.
Kaynak: İHA