Güney Kore'de Örtülü Ödenek Davası

Güney Kore'de eski Devlet Başkanı Park Gheun-ye için istihbarat teşkilatının bütçesinden kayıt dışı ödeme yapmak suçlamasıyla gözaltında bulunan eski istihbarat yetkilileri hakkında dava açıldı.

Yonhap ajansının haberine göre, Seul Bölge Mahkemesi Savcılık Ofisinden yapılan açıklamada, 2013-2015 yıllarında Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi (NIS) başkanlığını yürüten Nam Jae-joon ile Lee Byung-kee hakkında, rüşvet vermek ve devlet bütçesini zarara uğratmak suçlarından dava açıldığını belirtti.

Nam ve Lee'nin duruşmasının ne zaman başlayacağı henüz bilinmiyor.

Nam ile Lee, Park'ın, benzer suçlardan gözaltında bulunan iki yardımcısına NIS'in örtülü ödeneğinden milyonlarca dolarlık ödeme yapmakla suçlanıyor.

Park'ın yardımcılarına ödeme yaptıklarını kabul eden eski istihbarat yetkilileri, bunun, devlet başkanının isteği olduğunu sandıklarını ve reddedemediklerini savunuyor.

Savcılar, 2015-2017 yılları arasında NIS başkanlığı görevini yürüten Lee Byoung Ho hakkında da benzer suçlamalarla soruşturma yürütüyor.

Savcılık, geçen ay Park'ın 2 yardımcısına kayıt dışı ödeme yapmakla suçlanan eski istihbarat yetkilileri hakkında tutuklama emri çıkarılması için mahkemeye başvurmuştu.

Nam'ın, Hyundai Kia Otomotiv Grubu yetkililerine, hükümet yanlısı muhafazakar aktivist grupla bağlantılı bir şirketin ihaleyi kazanması için baskı yaptığı da iddia edilmiş ancak eski istihbarat şefi iddiaları reddetmişti.

Savcılar, örtülü ödenekten çekilen paranın Park için gizli bir fona aktarıldığından ve muhafazakar blok için seçim anketi yapılması gibi siyasi faaliyetler için kullanıldığından şüpheleniyordu.

Park'ın koltuğunu kaybetmesine yol açan skandal, yakın dostu Choi Soon-sil'in, resmi görevi bulunmamasına rağmen önemli devlet işlerine müdahil olduğunun, devlet başkanı ile ilişkisini kullanarak iş adamlarını bazı vakıflara bağış yapmaya zorladığının ortaya çıkmasıyla patlak vermişti. Kültür ve spor faaliyetlerini destekleme adı altında yardım kuruluşlarından zimmetine yaklaşık 9 milyon dolar geçirmekle suçlanan Choi, 3 Aralık' 2016'da tutuklanmıştı.

Güney Kore Parlamentosu, 9 Aralık 2016'da Park hakkında soruşturma açılmasına karar vermiş ve Park'ın yetkileri geçici olarak Başbakan Hwang Kyo-ahn'a devredilmişti. Anayasa Mahkemesinin 8 yargıçtan oluşan heyeti, 10 Mart'ta Park'ın devlet başkanlığı görevinden azledilmesine oy birliğiyle karar vermişti. Seul Merkez Bölge Mahkemesi, 30 Mart'ta rüşvet, görevi kötüye kullanma, baskı ve hükümet sırlarının sızdırılmasıyla suçlanan Park hakkında tutuklama emri çıkarmıştı. Park, ülke tarihinde görevinden azledilen ilk devlet başkanı olmuştu

Kaynak: AA