Bergama'nın Sulu Tarım İmkanı Artıyor

Kırcalar ve Musacalı barajlarının tamamlanmasıyla ilçedeki sulanan arazi 144 bin 940 dekara olacak.

İzmir'in Bergama ilçesinde, yapımı devam eden Kırcalar ve Musacalı barajlarının tamamlanmasıyla sulanabilen tarım alanı yaklaşık 145 bin dekara çıkacak.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Orman ve Su İşler Bakanlığı İzmir'e 14 yılda 3 milyar 850 milyon liralık yatırım yaptı, sadece Bergama ilçesinde 5 baraj ve 2 göleti üreticilerin hizmetine sundu.

Çaltıkoru, Yortanlı, Çamavlu barajları ile Yukarı Kırıklar göletini daha önce işletmeye alan DSİ 2. Bölge Müdürlüğü, geçen hafta da Çamtepe ve Karalar barajları ile Bayramcılar göletini hizmete açtı.

Devreye giren tesislerle 118 bin 890 dekar arazinin modern sulamaya açıldığı bölgede, çiftçilere 62 milyon lira ilave gelir sağlandı.

İlçede tamamlanan yatırımların yanında yeni tesislerin de inşaatı hızla devam ediyor. Yüzde 20'si tamamlanan Kırcalar Barajı'nda derivasyon çelik boru montajları yapıldı. 1 milyon 810 bin metreküp su tutabilecek baraj ile 3 bin 100 dekar araziye su verilecek.

Projenin 2019'da tamamlanması hedefleniyor.

Musacalı Barajı ise 22 bin 950 dekar tarım arazisine hayat verecek. İnşaat aşamasındaki 2 baraj tamamlandığında Bergama'da sulanan arazi 144 bin 940 dekara çıkacak, üreticiler her yıl 79 milyon 112 lira ek gelir elde edecek.

Bergama'da Sarıcalar ve Seklik barajlarının planlama aşaması sürüyor.

Kaynak: AA