Avrupa Konseyi Müze Ödülü Bosna Savaşı'nın Çocuklarına Verildi

Avrupa Konseyi Müze Ödülü'ne bu yıl, Bosna Savaşı'nı yaşayan çocukların savaş günlerini ve anılarını sergileyen 'Saraybosna Savaş Çocukları Müzesi' layık görüldü.

Avrupa Konseyi tarafından 1977'den bu yana verilen Müze Ödülü, bu yıl Bosna Savaşı'nı yaşayan çocukların savaş günlerinin ve anılarının sergilendiği Saraybosna Savaş Çocukları Müzesi'ne verildi.

Avrupa Konseyinden yapılan açıklamada, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de toplanan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Kültür Komitesinin, Müze Ödülü'ne layık görülen adayı belirlediği belirtildi.

Açıklamada, "Bosna Savaşı döneminde kendisi de 4 yıl boyunca savaşın içinde kalmış, genç ve karizmatik Jasminko Halilovic tarafından kurulan Saraybosna Savaş Çocukları Müzesi'nin, yerel bir inisiyatif olarak ilham verici bir örnek olduğu." kaydedildi.

Halilovic'in kişisel deneyimlerinden yola çıkarak hazırladığı bir anketi 2010 yılında internet üzerinden yayınladığı ve elde ettiği cevapları önce bir kitap haline getirdiği, daha sonra da müzede sergilediği belirtildi.

Müzede kişisel hikayeler ve bunlarla alakalı eşyaların sergilendiği kaydedilen açıklamada, Avrupa Konseyinin çalışma alanlarına uygun olarak, "Bu müze barış ve uzlaşıyı savunuyor. Kültürel farklılıkların değerlerini destekliyor." denildi.

Aralarında Türkiye'nin de olduğu bazı ülkelerin desteğiyle oluşturulan, siyasi ve mali anlamda bağımsız olan müzenin, dünyanın tüm bölgelerinde savaş dönemi ve sonrası için yapılacak çalışmalara örnek olabileceği vurgulandı.

Avrupa Konseyi Müze Ödülü'ne, 2014'te Bayburt'un Bayraktar köyünde bulunan Baksı Müzesi layık görülmüştü.
Kaynak: AA