Adalar'daki Karantina Olayı

Adalar Belediye Başkanı Aytaç: 'Karantina konusu, bugünün değil on yılların konusudur. Zaman zaman İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün vasıtasıyla faytonlarda kullanılan atlar sağlık kontrolünden geçirilir. Hastalıklı atlar ayrılır, karantinaya alınır' 'Adalar'da 276 fayton var. Her faytona yedekleriyle birlikte altışar at gerektiğini düşündüğümüzde at sayısının bin 148'den daha fazla olduğu ortaya çıkar. Hastalıklı atların itlaf edilmesi her sene oluyor. Üstelik bu sene daha az oldu. Geçmiş yıllarda çok daha fazla at itlaf ediliyordu'

Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç, atlarda görüldüğü ifade edilen ruam hastalığı nedeniyle uygulanan karantinaya ilişkin, "Bugünün değil on yılların konusudur. Zaman zaman İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün vasıtasıyla faytonlarda kullanılan atlar, sağlık kontrolünden geçirilir. Hastalıklı atlar ayrılır, karantinaya alınır." dedi.

Aytaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada atlarda görülen ve hayvandan insanlara geçen ruam hastalığı nedeniyle Adalar'da zaman zaman karantina uygulamasına başvurulduğunu söyledi.

Karantina kararının alınmasının kendilerinin değil, tamamıyla İl ve ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün yetkisinde olduğunu aktaran Aytaç, "Karantina konusu, bugünün değil on yıllardır süren bir konudur. Yeni bir konu değil. Ayrıca Adalar’daki atlar, sahipli hayvanlardır. Sokak hayvanları değildir. Bizim yetki ve sorumluluğumuzda olan hayvanlar sokak hayvanlarıdır." diye konuştu.

Sahipli hayvanların sağlık kontrolünün ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde olduğunu vurgulayan Aytaç, şöyle devam etti:

"Müdürlük periyodik olarak gerekli denetimleri yapıyor. Zaman zaman İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün vasıtasıyla faytonlarda kullanılan atlar sağlık kontrolünden geçirilir. Gerektiğinde karantinaya alır, giriş-çıkışı yasaklar. Hastalıklı atlar ayrılır, karantinaya alınır. Onun için bugün başlamış bir uygulama değil. On yıllardır süren bir durumdur. Onun için bugün yansıyan hadise yeni bir olay değildir. Çok uzun yıllardır devam ediyor."

Bu tür haberlerin, fayton taşımacılığına yönelik çeşitli muhalif unsurlardan kaynaklanmış olabileceğini vurgulayan Aytaç, "Adalar'da 276 fayton var. Her faytona yedekleriyle birlikte altışar at gerektiğini düşündüğümüzde bütün Adalar'da var olan at sayısının bin 148'den daha fazla olduğu ortaya çıkar. Hastalıklı atların itlaf edilmesi her sene oluyor. Üstelik bu sene daha az oldu. Geçmiş yıllarda çok daha fazla at itlaf ediliyordu." ifadelerini kullandı.

Aytaç, Adalar'daki ulaşımın faytonlarla sağlanması konusunun 5316 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'na göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Ulaşım Koordinasyon Merkezi'ne bağlı olduğunu dile getirerek, şunları anlattı:

"Hayvan sağlığı yönünden de ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilidir. İnsan sağlığını etkileyen boyutla ilgili olarak da İl ve ilçe müdürlükleri ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin tedbir alması gerekiyor. Faytonların denetimi konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı ile sürekli konuşuyoruz. Onlar da bu yıl itibarıyla haftanın belli günlerinde gelip denetimlerini yapmaya başladılar. Yaz aylarında bu denetimin daha da sıklaşacağını düşünüyoruz. Şu anda atlarda görüldüğü ifade edilen hastalığın insan sağlığı açısında bir tehlike arz edip etmediği konusunda olumlu veya olumsuz görüş belirtmem mümkün değil. Dediği gibi bu bizim konumuz değil. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün verdiği bilgiye göre, rutin işlemleri devam ediyor."

Adalar'ın motorlu ulaşım araçlarına kapalı olduğu için ulaşımda faytonların kullanıldığına dikkati çeken Aytaç, "Hayvanseverlerin, fayton taşımacılığının tamamıyla ortadan kaldırılmasına yönelik birtakım istekleri var. Hayvanseverlerin haklı oldukları noktalar var. Fakat, faytonculuk Adalar’da geleneksel ulaşım aracıdır. Atların yük ve yolcu taşımacılığında kullanılmaması isteniyor. Ancak atların da ne işe yaradığını biliyoruz. Binlerce yıldır atlar, koşum hayvanı olarak kullanılırlar. Bu konuda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile görüşmelerimize devam ediyoruz. Daha ciddi yaklaşım ve iyi denetim gerekir. Ulaşım konusunda da İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile elimizden geleni yapmaya hazırız." diye konuştu.
Kaynak: AA