Yurt İçi Piyasalar Enflasyon Verisine Odaklandı

AA Finans beklenti anketine katılan ekonomistler, kasım ayında TÜFE'nin yüzde 1,08 artmasını bekliyor.

Küresel piyasalar, bu hafta ABD'de borç tavanı görüşmeleri ve vergi tasarısı konusundaki uzlaşma görüşmelerine odaklanırken, yurt içinde ise bugün açıklanacak enflasyon verisi takip edilecek.

ABD vergi sisteminde büyük değişiklikler öngören 1,5 trilyon dolarlık vergi tasarısının Senato'da yapılan oylamada 49’a karşı 51 oyla kabul edilmesinin ardından gözler, bu hafta Temsilciler Meclisi ile Cumhuriyetçi Senatörlerin yapacakları uzlaşma görüşmelerine çevrildi.

Analistler, ABD Temsilciler Meclisi'nin, aynı ismi taşımasına rağmen bazı farklılıklar içeren bir vergi tasarısını daha önce onayladığını, bu nedenle sürecin henüz tamamlanmadığını, Cumhuriyetçi senatörlerin Kongre'nin diğer kanadı olan Temsilciler Meclisi'ndeki meslektaşlarıyla bir araya gelerek tasarı üzerinde uzlaşmaya çalışacaklarını kaydetti. Borç tavanının yükseltilmesi için gereken sürenin dolmak üzere olduğunu hatırlatan analistler, bu konudaki gelişmelerin de takip edileceğini ve cuma günü açıklanacak kasım ayı istihdam raporunun bekleneceğini bildirdi.

Vergi reformuna ilişkin iyimserlikle dolar, uluslararası piyasalarda güç kazanırken, cuma günü Dow Jones endeksi yüzde 0,17, S&P 500 endeksi yüzde 0,20 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,38 geriledi.

Avrupa tarafında, pay piyasalarında geçen haftanın son işlem gününde negatif bir seyir izlenirken, yeni haftada yatırımcıların Avro Bölgesi büyüme verisine odaklanacağı belirtiliyor. Cuma günü Almanya’da DAX endeksi yüzde 1,25, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,04 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,36 değer kaybetti. Analistler, bugün Avro Bölgesi Sentix Yatırımcı Güveni ile Üretici Fiyat Endeksi verilerinin takip edileceğini belirterek, Almanya’da hükümet kurulmasına ilişkin gelişmelerin gündemi meşgul etmeye devam ettiğini kaydetti.

Asya piyasaları yeni haftaya karışık bir görünümle başladı. Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,4 değer kaybederken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 0,1 yükseldi.

Yurt içinde, cuma günü BIST 100 endeksi, yüzde 0,41 değer kaybederek haftayı 103.559 puandan tamamlarken, 3,9135'den kapanan dolar/TL, yeni haftanın açılışında bankalararası piyasada 3,9330 seviyesinde dengelendi. Analistler, bu hafta yurt içinde enflasyon, yurt dışında ise ABD'de tarım dışı istihdam ve Avro Bölgesi büyüme başta olmak üzere açıklanacak verilerin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 101.500 seviyesinin destek, 104.500 puanın ise direnç olarak izleneceğini kaydetti.

AA Finans beklenti anketine katılan ekonomistler, kasım ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 1,08 artmasını bekliyor. Ekonomistlerin kasım ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 1,08) göre, bir önceki ay yüzde 11,90 olan yıllık enflasyonun, yüzde 12,53'e yükseleceği hesaplanıyor. Yıl sonu enflasyon beklentilerinin ortalaması ise yüzde 11,04 oldu.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, kasım ayı TÜFE

13.00 Avro Bölgesi, ekim ayı ÜFE

18.00 ABD, ekim ayı fabrika siparişleri

18.00 ABD, ekim ayı dayanıklı mal siparişleri

Kaynak: AA