'Turizmde Hizmet Sektörüne Yönelik İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi' Projesi

TTSO Başkanı Hacısalihoğlu: 'Turizm sektörü piyasaya müthiş bir hareketlilik veriyor, canlılık kazandırıyor ve lokomotif olmaya devam ediyor'.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Suat Hacısalihoğlu, turizm sektörünün piyasaya müthiş bir hareketlilik verdiğini, canlılık kazandırdığını ve lokomotif olmaya devam ettiğini söyledi.

Doğu Karadeniz Sağlık Turizmi Derneğince uygulanan "Turizmde Hizmet Sektörüne Yönelik İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi" projesinin açılış programı, TTSO toplantı salonunda yapıldı.

Ortahisar Kaymakamı Numan Hatipoğlu, programda yaptığı konuşmada, milyonlarca insanın Türkiye'nin doğal güzelliklerini gezmeye, görmeye geldiğini, bu noktada sektör gelişmelerinin çok önemli olduğunu belirtti.

Turizmde hizmet sektörünün önemine dikkati çeken Hatipoğlu, "Çünkü bir işletmede hizmet eden garsonun bile gülümsemesi müşterinin farklı izlenimlerle ayrılmasına neden olur. Bu konuda destek veren kurumlarımızın temsilcilerini de kutluyorum." dedi.

- "Turizm, Trabzon'da öne çıkan sektör"

TTSO Başkanı Hacısalihoğlu ise turizmin son yıllarda Trabzon'un en çok öne çıkan sektörü olduğuna işaret ederek, "Turizm sektörü piyasaya müthiş bir hareketlilik veriyor, canlılık kazandırıyor ve lokomotif olmaya devam ediyor. Bu başarı şehrimizde tüm kurumların birlikte çalışmasıyla ortaya çıktı. Şehir, turizmin iyi ve önü açık bir sektör olduğunu anladı, bu konuya daha fazla ağırlık verilmesi konusunda hemfikir durumda. Turizmle ilgili sürekli toplantılar yapılarak ve yeni stratejiler ortaya koyularak gelecek şekillendiriliyor. Her gün üzerine yeni şeyler koyuluyor. Bu çalışmalar yapılırken altyapının oluşturulmasında da girişimciliğin geliştirilmesi önemli." diye konuştu.

Turizm konusunda girişimcilerin yeni iş kollarına yönelmesi gerektiğini vurgulayan Hacısalihoğlu, şunları kaydetti:

"Mevcut alışkanlıkların biraz dışına çıkarak, yeni iş kollarını seçmek suretiyle dünyadaki örneklerine bakarak, yeni girişimcilerimizin üretimden hizmet sektörüne kadar her dalda kendini yetiştirmesi gerekiyor. Hayata atılmada herkesin beklentilerinden birisi KOSGEB destekleri. KOSGEB elbette önemli destekler veriyor ama öncelikle siz konumunuzu iyi seçin.

Devletten alacağınız destek ne kadarsa teşekkür edip alabildiğinizle yetinin. Mutlaka KOSGEB'den destek alacağınızı düşünerek yola çıkmayın. Bir taraftan DOKA'nın destekleri, diğer taraftan Kırsal Kalkınma Kurumumuzun, DOKAP'ın destekleri var. Hepsinden yararlanın ama onlara güvenerek de yola çıkmayın. Öncelikle hazırlayacağınız doğru projelerin peşine gitmeniz gerekiyor."

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Onur Adıyaman ise Karadeniz Bölgesi'nin, özellikle Körfez bölgesinden gelen turistlerin turizm destinasyonu olma yolunda emin adımlarla yürüdüğünü vurgulayarak, bu başarının kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, özel sektör, yerel yönetimler ve üniversitelerle birlikte topyekun bir kalkınma hamlesi olduğunu söyledi.

Doğu Karadeniz Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Mustafa Yılmaz da turizm sektörüne yönelik iş yeri açmak isteyen gençlerin Rize, Artvin ve Trabzon'dan başvuru yaparak eğitime katıldıklarını ifade ederek, proje kapsamında verilen eğitimin içeriği hakkında bilgi sundu.

Yılmaz, bir hafta sürecek eğitimin amacının genç girişimcilerin açtıkları iş yerleriyle kaliteli işler yapması olduğunu dile getirerek, "Trabzon'u destinasyon merkezi yapmanızı istiyoruz. Gelenleri turistleri güzel ağırlayın ki onlarda sizlere destek versinler." dedi.

Proje kapsamındaki ilk eğitimi, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) Başkanı Ekrem Yüce verdi.

Açılış programına, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, İŞKUR İl Müdürü Adnan Zengin, Ortahisar Belediyesi Başkan Yardımcısı Abdullah Uraloğlu, kursiyerler ve diğer ilgililer katıldı.

Kaynak: AA