TESK'ten Enflasyon Değerlendirmesi

TESK Genel Başkanı Palandöken: 'Kimse, döviz kurlarının ve enflasyonun bugünkü değerine bakarak olumsuz bir kanıya kapılmamalı'.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ocak ayından itibaren enflasyonun yeniden düşmeye başlayacağı öngörüsünde bulunarak, "Kimse, döviz kurlarının ve enflasyonun bugünkü değerine bakarak olumsuz bir kanıya kapılmamalı." ifadesini kullandı.

Palandöken, yazılı açıklamasında, kasım ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

Tüketici Fiyat Endeksi ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki artışın nedenini dövizdeki ve akaryakıt fiyatlarındaki artışa bağlayan Palandöken, enflasyonu yeniden tek haneye indirebilmek için akaryakıt fiyatlarına müdahale edilmesi gerektiğini savundu.

Palandöken, gıda fiyatlarındaki artışın mevsimsel olduğuna dikkati çekerek, "Bu etkiyi fırsat bilen spekülatörlere fırsat verilmemeli. Uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarındaki artış ve içeride döviz kurlarında görülen yükselme, ülkemiz üzerinde oynanan oyunların bir parçası olabilir. Bu tür dış kaynaklı müdahaleler güçlü Türkiye ekonomisine kalıcı zarar veremez. Akaryakıt fiyatlarındaki vergide indirime gidilerek fiyat artışlarına dur denilmeli." değerlendirmesinde bulundu.

Ocaktan itibaren enflasyonun düşmeye başlamasını öngördüklerini vurgulayan Palandöken, şunları kaydetti:

"Kasım ayında enflasyon oranlarının en yüksek noktayı gördüğü kanaatindeyiz. Ocaktan itibaren enflasyonun yeniden düşmeye başlayacağını düşünüyoruz. Kimse, döviz kurlarının ve enflasyonun bugünkü değerine bakarak olumsuz bir kanıya kapılmamalı. Yatırımlar sürmeli ve geçici kur etkisi en kısa zamanda bertaraf edilmeli."
Kaynak: AA