Rize'deki FETÖ'nün Darbe Girişimine İlişkin Dava

'Darbe toplantısı' düzenlediği iddia edilen Yunuz Kotiloğlu'nun da aralarında bulunduğu sanıkların yargılanmasına devam edildi Mahkeme heyeti, ara kararda Mustafa Külünkoğlu ve Zeki Rıza Çemberci'nin tahliyesine karar verdi.

Rize'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) darbe teşebbüsüne ilişkin 51 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.

Rize 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar Zeki Rıza Çemberci, Şaban Arı, Yunuz Kotiloğlu, Nihat Işık, Yusuf Karadağ, Sebahattin Uzun, Rıdvan Çiriğ, Mehmet Bostan, Rıdvan Mat, Mustafa Külünkoğlu, Kamil Önerbay ve Songül Kızılkaya ile tutuksuz sanıklar, avukatları ve sanık yakınları katıldı.

Tutuklu sanıklar Ruşen Çolak ve İlhami Dülgeroğlu ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla ile duruşma salonuna bağlandı.

Sanık Külünkoğlu, yasa dışı hiçbir faaliyette bulunmadığını ve 15 aydır tutuklu olduğunu belirterek, "Hakkımdaki iddialardan aklanmak için Çayeli ilçesine bağlı Büyükköy Belde Belediye Başkanlığından kendi isteğimle istifa ettim. Siyaseten önümün kesilebilmesi için hakkımda karalama kampanyası yapıldı. Örgütle ilişkili olduğu iddia edilen dernekten 2013, okuldan ise 2014 yılında fikir ayrılıklarına düşünce ayrıldım. Siyasi iftiralar nedeniyle buradayım. 25 yıllık birikimlerimi 15 ayda kaybettim. Tahliyemi talep ediyorum." dedi.

Ovit Dağı'nda "darbe toplantısı" düzenlediği iddiası ile yargılanan Yunuz Kotiloğlu da hakkındaki iddiaları reddetti.

Ovit Dağı'nda, davada yargılanan Ruşen Çolak ile 15 kişinin "darbe toplantısı" yaptığı iddialarının hayal ürünü olduğunu söyleyen Kotiloğlu, "Ruşen Çolak ve benim dışımda bu toplantıya katıldıkları iddiası ile ilgili kimse yargılanmıyor. Tutanakta adı geçen polisler ise FETÖ örgütü üyesi olduğu için yargılanıyor. Bana isnat edilen suçun ispatı yok. Toplantıya katıldığım yönünde isimleri geçenlerden bazıları ise lehime tanıklık yaparak bu toplantının olmadığını söyledi. Tahliyemi talep ediyorum." şeklinde savunma yaptı.

Diğer sanıklar da suçlamaları kabul etmeyerek tahliye talebinde bulundu.

Savcılık mütalaasında, sanıkların mevcut durumlarının devamını talep etti.

Mahkeme heyeti, dosyada adı geçen ve firari olan Orhan Tornacı, Mustafa Konak, Fikri Kılınç, Haluk Mataracı, Harun Çevlik ve Mustafa Özönder ile bazı sanıkların dosyasının ayrılmasına, Mustafa Külünkoğlu ve Zeki Rıza Çemberci'nin ise yurt dışı çıkış yasağı ile tahliyesine karar vererek eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.
Kaynak: AA