'Olumlu Düşünme Kanseri Yenmede Etkili Oluyor'

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bayraktar: 'Birçok hastalıkta olduğu gibi kanserle başa çıkmada da olumlu düşünce vücudumuzun savunma sistemini destekleyerek hastalıkları yenmede büyük rol oynamaktadır'

Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seda Bayraktar, birçok hastalıkta olduğu gibi kanserle başa çıkmada da olumlu düşüncenin vücudun savunma sistemini destekleyerek hastalıkları yenmede büyük rol oynadığını belirtti.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, insanlığın en önemli sağlık sorunlarından biri olan kanser hastalığının, herkesin korkulu rüyası olduğunu belirterek, herkesin hayatının herhangi bir döneminde başına gelebilecek bir yaşam gerçeği olan kanserle başa çıkmada psikolojinin çok önemli olduğuna işaret etti.

Hastalıkla ilk karşılaşıldığında korku, umutsuzluk, çaresizlik, suçluluk ve terk edilme gibi duyguların yaşanmasının çok normal olduğunu ancak kanser teşhisi almanın her şeyin bittiği anlamına gelmediğinin bilinmesi gerektiğini dile getiren Bayraktar, şunları kaydetti:

"Hastalığın seyrini etkileyen pek çok faktör var. Bunlardan en önemlilerinden bir tanesi de morali yüksek tutmak. Birçok hastalıkta olduğu gibi kanserle başa çıkmada da olumlu düşünce vücudumuzun savunma sistemini destekleyerek hastalıkları yenmede büyük rol oynamaktadır."

Bayraktar, kanser hastalığını yenebilmek için her şeyden buna inanmak gerektiğini ifade ederek, "Kişiler bu hastalıkla baş etmede zorluk yaşıyorlarsa, daha önceden baş ettikleri zorlu bir olayı düşünsünler. Geçmişte yaşadığı bu zorlu olaya karşı verdiği mücadele, kanser hastalığı ile de mücadelesinde yol gösterici olabilir." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA